Как кученцата могат да спасят вашата връзка

29 юни 2017 г., 17:10
553

Annmarie Young / Shutterstock 

Понякога се оказва трудно да се запазят положителните чувства към партньора в дълготрайна връзка. В рамките на проект, финансиран от Департамента по отбраната на САЩ, психолози са разработили процедура, която може да успее да помогне на войници и други хора в ситуации, които се отразяват негативно на връзките с партньорите им.

Учените са се фокусирали върху техника, която може да препрограмира ума на индивида като се използват снимки на сладки малки животни. Идеята зад техниката е, че ние трябва да развием положителни асоциации с нашите партньори. Затова: защо да не увеличим броя им и защо не подобрим качеството като използваме някои от най-старите методи в психологията?

На половината от 144 женени двойки са били прожектирани серии от образи като подредбата им е билата такава, че до снимките на партньора са били сложени снимки с много позитивна наситеност. На контролната група до снимките на партньорите им са били прожектирани неутрални вместо положителни образи. 

Процедурата е продължила в продължение на 3 дена от седмицата за период от 6 седмици. Резултатите са били недвусмислени: тези, които са наблюдавали сериите от снимки с положителни асоциации, са споделили, че качеството на брачния им живот се е повишило след експеримента.

“Всъщност, ако трябва да съм искрен, самият аз бях малко изненадан, че техниката проработи. Цялата теория върху оценъчното повлияване, която бях проучил, предсказваше, че техниката трябва да работи. Но самата идея, че нещо толкова просто и реално несвързано с брака може да засегне как хората усещат връзката си ме караше да бъда скептичен,” коментира Джим МакНълти, автор на изследването.

Разбира се, съществуват много различни методи, повечето взети от ежедневния живот, които могат да се използват, за да се създадат положителни асоциации, признава МакНълти:

“Финалният източник на чувства за нашите връзки може да бъде сведен до това как асоциираме нашите партньори с нещо позитивно. Тези асоциации може да дойдат извън нашите партньори, а в някои случаи – и от съвсем несвързани неща, като сладки кученца и зайчета.”

Източник: Psy Blog

Коментари