Има моменти, в които всеки от нас е засегнат в известна степен от стрес. Работата, взаимоотношенията и паричните проблеми са едни от най-често срещните причинители на стреса, припомня Business Insider.

Когато в работата ежедневно се случват различни неща, които изискват цялото ни внимание, може да ни е още по-трудно да се съсредоточим. Това допълнително увеличава обема на работата ни. Невъзможността да се концентрираме може да доведе до порочен кръг на стрес, който да ни съсипе психически и физически.

Всички успешни изпълнителни директори и основатели на големи компании по света са преминавали през високо стресови моменти. И всички те имат различни начини за справяне с трудностите.

Ето как някои от най-успешните хора в света са се научили да разпускат след години управление на стреса, който върви редом с развиването на глобален бизнес.

Източник: Мениджър Нюз

Gallery
1. Бил Гейтс

Съоснователят на Microsoft обича да чете преди лягане. Гейтс също така е взел през годините много добри съвети от Уорън Бъфет. "Нещо, което научих от Бъфет, е да опростяваме нещата", казва той в интервю. С други думи, да се лишим от цялата врява, за да се съсредоточим по-лесно върху належащта задачата.

Снимка: Guliver / Getty images

Gallery
2. Тим Кук

След получаване на почетна степен от Университета в Глазгоу, главният изпълнителен директор на Apple, Тим Кук, посъветва студентите да останат позитивни и да игнорират голяма част от негативния шум, който ще чуят в живота. "В днешната среда, светът е пълен с циници и вие трябва да ги игнорирате. В противен случай те се превръщат в рак за ума ви, за мисленето ви", съветва той.

Снимка: Guliver / Getty images

Gallery
3. Мег Уитман

Мег Уитман е имала невероятна кариера в няколко огромни компании, включително P&G, eBay, а сега и Hewlett-Packard. В интервю за Fast Company тя споменава за любовта си към риболова. Уитман и синът й поне шест пъти годишно ходят на риболов. Според проучване на Калифорнийския университет, участието в различни дейности през свободното време може да осигури неоспорима помощ срещу стреса и може да има значителни положителни ползи за здравето. 

Снимка: Guliver / Getty images

Gallery
4. Уорън Бъфет

Един от най-успешните инвеститори в света, е човек с много хобита. Едно от тях е, например, свиренето на укулеле. Доказано е, че изучаването на музикален инструмент може да помогне за намаляването на стреса.

Снимка: Guliver / Getty images

Gallery
5. Шерил Сандбърг

Главният оперативен директор на Facebook, Шерил Сандберг, споменава не толкова това, което прави, колкото това, което не прави. Тя се старае да се откъсне от социалните медии или четенето на имейли през нощта, като изключва телефона си. Ползата от това е ненарушимо спокойствие през цялата нощ. В крайна сметка, добрият нощен сън спомага за много по-лесното справяне със стресовите ситуации през деня.

Снимка: Guliver / Getty images

Gallery
6. Джак Дорси

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Twitter твърди, че начинът, по който се справя с големия брой начинания, е съставянето на график и придържането към него. Дорси обича да разделя задачите за определени дни от седмицата. Понеделникът е за срещи, вторникът - за разработване на продукти, сряда - маркетингови задачи, четвъртък - работа в мрежа и петък - изграждане на фирмена култура. В събота той може да си вземе почивка, но всичко започва отново в неделя, когато е ден за набиране на персонал. "Мисля, че като цяло стресът идва от неща, които са неочаквани", казва Дорси. Освен това пред New York Magazine, Дорси споменава, че прави по шест мили пробег всяка сутрин.

Снимка: Guliver / Getty images

Gallery
7. Сюзън Уойсики

Изпълнителният директор на YouTube управлява стреса като си осигурява достатъчно лично свободно време. За нея е важен балансът между работата и семейния живот, който да й даде стимул и сили преди да се върне на работа. "Мисля, че е наистина важно да си взема отпуск", казва тя и допълва: "А също съм и убедена, че наистина добрите идеи идват през свободното време".

Снимка: Guliver / Getty images

Gallery
8. Елън Мъск

През 2008 г. икономиката в световен мащаб не изглеждаше добре. Автомобилните компании бяха пред фалират. Главният изпълнителен директор на Tesla се бореше и с икономическата криза и преживяваше развод. Въпреки това, той успя да се справи и да развие компанията си с правилни и спокойни решения. Каква е тайната му? Той обяснява, че преди всичко е трябвало да се справи със страха. В Силициевата долина предприемачите просто не се страхуват да се провалят. "Страхът е краен, надеждата е безкрайна. Ние се страхуваме от провал, но това не ни пречи да се опитваме", казва той. "Хората със сигурност трябва да игнорират страха, тъй като той е ирационален".

Снимка: Guliver / Getty images

Gallery
9. Индра Нуи

Главният изпълнителен директор на PepsiCo, Индра Нуи, се научила на доверие и работна етика още в ранна възраст. Всеки ден на вечеря, майка й карала нея и сестрай да представят реч какво биха направили, ако са министър-председател или президент. Тя е научила много и от дядо си, който е бил харизматичен съдия. Ако не била в състояние да направи нещо, той я карал да напише "Аз нямам извинение" по 200 пъти. Всичко това е подхранвало Нуи да постигне успешна кариера. Тя си припомня и всичко, което е постигнала когато нещата станат стресиращи. "Сърцето ми казва: "Мога да направя това по-добре от всеки друг", казва тя пред Business Insider и добавя: "Не забравяйте, че мога да бъда президент на Индия!".

Снимка: Guliver / Getty images

Gallery
10. Джеф Безос

"В моя конкретен случай, аз се смея много", заявява основателят на Amazon, Джеф Безос. Според него голяма част от стреса се появява заради игнорирането на неща, които не трябва да се игнорират. "Стресът идва от непредприемането на действия спрямо нещо, което можете да контролирате", твърди той. Идентифицирането на проблема означава да поемете контрол над него и да продължите напред.

Снимка: Guliver / Getty images