Повечето хора по света пият кафе. Някои повече от други. Но кога е най-добрият момент за консумиране на тази популярна напитка (в съответствие с циркадните ритми на човешкия организъм)?

Когато се чувстваме будни, основният виновник за това (във физиологичен смисъл) е хормонът кортизол, чиито нива в организма следват естествен 24-часов цикъл. Най-високите нива на хормона в кръвта са в часовете от 8 до 9 сутринта, между 12 и 13 ч. по обяд, както и между 17.30 и 18.30 г. Именно в тези периоди сме най-будни, свежи и работоспособни, дори без да посягаме към чашата с кафе.

Според науката пиенето на кафе в тези часове не оказва очаквания ефект поради простата причина, че мозъкът ни вече е под въздействието на своя естествен "кофеин". Казано по ненаучен начин, резултатът от това е едно просто наливане с напитката, с нейните потенциално негативни последици.

Точно обратното може да се каже за часовете от 9.30 до 11.30 г., както и 13.30 до 17 ч. В тези периоди нивата на "будния хормон" са най-ниски, а кафето е нашият желан спасител.

Разбира се, всичко казано дотук не отразява индивидуалните разлики. Ако сте сигурни, че кофеинът не вреди на съня или на здравето ви, подходящото време за пиене на кафе е "по всяко време".

Повече по темата можете да прочетете тук