Ядрени физици генерираха огромно количество енергия от термоядрен синтез с помощта на лазери с размера на три футболни игрища. По този начин те вдъхват надежда, че един ден ще разполагаме с чист източник на енергия.

Експертите фокусират огромния набор от почти 200 лазерни лъча върху една-единствена миниатюрна точка, за да създадат мега взрив от енергия – 8 пъти по-голям, отколкото са успявали в миналото.

Въпреки че енергията трае за кратък период от време – едва 100 трилионни от секундата – постижението доближава учените с една крачка до светия Граал на термоядрения синтез – момента, в който създават повече енергия, отколкото използват.

„Този резултат представлява исторически напред по отношение на синтеза с инерционно удържане (ICF)“, заяви Ким Будил, директор на националната лаборатория „Лорънс Ливърмур“, която ръководи Националния комплекс за лазерни термоядрени реакции (NIF) в Калифорния. Именно тук се провежда и самият експеримент през месец юли.

Някои учени смятат, че термоядреният синтез е потенциален енергиен източник на бъдещето, тъй като произвежда съвсем малко отпадъчни елементи и никакви парникови газове. Различава се от ядреното делене – техника, която в момента се използва в ядрените електроцентрали – при което тежки атомни ядра се разпадат на по-леки такива със сравними маси.

При термоядрения синтез ядрата на два леки атома се „съчетават“, за да се създаде един по-тежък.

В този конкретен експеримент учените използват два изотопа на водорода, за да образуват хелий – именно така работят и самите звезди, включително нашето собствено Слънце.

„Екипите от NIF свършиха невероятна работа – казва проф. Стивън Роуз, съдиректор на центъра за проучвания в тази сфера към Имперския колеж в Лондон. – Това е най-значителния напред пък отношение на синтеза с инерционно удържане от началото му през 1972 г.“

Джереми Читенден, съдиректор на същия център в Лондон, предупреждава, че превръщането на всичко това в използваем източник на енергия няма да е лесна задача. Според него това ще е дълъг процес, който ще изисква преодоляването на значителни технологични предизвикателства.

Източник: Science Alert