Учени искат да заменят слънчевите панели с растения в саксия. Дизайнерката Фабиен Фелдър иска да обзаведе пътническите самолети с .. мъх!

В нейните представи пасажерите ще седят край зелени туфи, а бриофитите, освен че ще пречистват въздуха, ще отделят и достатъчно количество електрони по време на фотосинтезата, които ще могат да захранят телевизионните панели на гърба на седалките. Мнозина биха помислили Фелдър за луда, но биохимикът Д-р Паоло Бомбели и ботаникът Рос Денис от Кеймбриджския университет са впечатлени от нейните мъхове и са й предложили сътрудничество в лабораторията си.

Учените от своя страна изследват потенциала на фото-микробните горивни клетки, или фото-МГК, които се намират в саксийни растения. Тези растения играят ролята на мини електроцентрали и превръщат слънчевата светлина в електричество, което може да захрани Ipad-ове. Не са толкова ефективни колкото традиционните фотоволтаични слънчеви панели, но са по-екологични.

Бомбели и Денис са работили с дизайнери и по-рано, създавайки концептуален дизайн, наречен Маса от Мъх – повърхност, покрита с фото-МГК, които теоретично биха могли да захранят лампа. На практика прототипните клетки успели да захранят малък LCD дисплей. Но все пак и това е потвърждение за потенциала им. Вследствие на вдъхновението от лудия проект на Фелдър учените са предложили проект за създаване на ФМ радио, който може да бъде осъществен още тази година, а не след десетилетия.

Резултатът от него е звукова система, състояща се от десет фото-МГК, поставени в съдове по начин, наподобяващ биохимична лаборатория. Изглежда като научен експеримент, но биофилните зелени кутии на Фелдър могат да произведат достатъчно мощност за възпроизвеждането на кратка песен. Растенията и скритият кондензатор могат да захранят радиото само за няколко минути, което означава, че за слушането на цял концерт или бейзболен мач ще са нужни стотици растения. Въпреки това Фелдър е оптимистично настроена за потенциала на зелената енергия: „Трябват още няколко години на изследователите и всичко ще се промени.“ и „Въпреки малкият прогрес, постижението което постигнахме с радиото не е за подценяване.”

Кеймбриджският университет има патент за тази технология и в момента довършва създаването на образователен продукт, който със сигурност ще замени картофените часовници, използвани в занятията за 3-ти клас в училищата на Великобритания. А главна цел на бизнеса е стабилизирането и разширяването на ефективността на тази технология. Откриването на перфектния мъх и отглеждането му директно върху благоприятни места може да доведе до значителна производителност, но са нужни още експерименти. Във Великобритания растат над 20 000 вида мъхове и освен възможността за производство на електричество, те също така действат звукоизолиращо, пречистват въздуха и имат анти-гъбно и анти-бактерийно действие.

„В малки мащаби мисля, че скоро ще можем да превърнем домашните растения в малки генератори за зареждане на телефони.“, казва Фелдър. „В по-голям мащаб, особено във външни условия, правилното смесване на растения ще е решаващо и затова са нужни още проучвания за нуждите на растенията, за поливните системи, подръжката и т. н.“

Екипът е наясно, че може да минат години преди технологията да стане достъпна на пазара. Дори и напълно разработена, вероятно ще е приложима единствено в развитите страни. Въпреки предизвикателствата Фелдър е въодушевена от факта, че в момента системата успява да прихване 0.1% от електроните, на които са изложени мъховете. Дори и с тази нищожна ефективност, ако една четвърт от населението на Лондон използва мъхове за зареждане на мобилните си телефони по 2 часа на ден , това би спестило 42.5 милиона киловата/час или почти 12 милиона долара годишно. Освен това ще се редуцират 40 тона въглероден диоксиод от околната среда.

„Харесва ми идеята да съм близо до природата и да я използвам по изобретателен начин, без да я експлоатирам.“, казва Фелдър. „Аз съм дизайнер по професия, но учен по душа.“