Едноминутните изтощителни тренировки имат невиждан ефект

28 март 2019 г., 19:00
2137

Снимка: Gorodenkof / Shutterstock

Едноминутните изтощителни физически упражнения могат да имат същия благотворен ефект върху здравето като този от 45-минутна умерена физическа активност, сочат резултатите от канадско изследване, цитирани от ЮПИ и БТА.

Учени от университета Макмастър установили, че едноминутните тежки тренировки за загряване са достатъчни, за да се постигне онова, за което обикновено са нужни по-продължителни физически упражнения.

"Много хора споменават, че не разполагат с достатъчно време, за да бъдат физически активни", заяви експертът кинезиолог д-р Мартин Гибала от университета.

"Изследването ни показва, че въпросният подход може да е ефикасен - благотворният ефект върху здравето е сравним с този от прибягването до традиционния подход, но е постигнат за по-кратко време", допълни Гибала.

Изследването обхванало 27 мъже, които водели заседнал начин на живот и трябвало да направят избор измежду два вида тренировки - три 20-секундни спринта с велосипед с двеминутно забавяне между тях или 45-минутно непрестанно каране на велосипед.

В двете групи участници максималното поемане на кислород се увеличило с 19 на сто. Приблизително същото било и увеличаването на инсулиновата чувствителност и обема на мускулите за 12-седмичен период.

"Освен това изкачването на стъпала по време на едночасовата обедна почивка може да има значим благотворен ефект върху здравето", увери д-р Гибала.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

Източник: Мениджър Нюз

Ключови думи:
Коментари