Една впечатляваща хипотеза, която може да обясни (и да предотврати) СПИН

17 февруари 2019 г., 15:22
2101

Shutterstock

Медицинският изследовател Флори Чарлз от Youreka Science публикува едно страхотно видео, в което представя своята доста забележителна хипотеза за начина, по който ХИВ се развива във фаталния СПИН. Ако се окаже правилна, тя би могла да доведе до разработката на лекарства, които да предотвратят развитието на СПИН, пише io9.

Хипотезата се базира на статия, публикувана от изследователи от Калифорнийския университет. Подходът към ХИВ в нея набира все по-голяма подкрепа в научните среди. Хипотезата се занимава с начина, по който всички бактерии, които живеят в червото – т.нар. микробиоми – биват засегнати от ХИВ инфекциите. При хората, заразени с ХИВ, се наблюдава силно влошаване на вътрешната обвивка на червата. На практика сякаш някой е преодолял огражданията между всички тези бактерии и останалите части на тялото. Макар и въпросните бактерии да са полезни в червата, те са особено опустошителни извън тях. Именно това изглежда, че се случва при ХИВ в напреднал стадии. Бактерии от червата предизвиква възпаления по цялото тяло, които от своя страна компрометират имунната система и довеждат до СПИН.

Въпросът е – по какъв точно начин ХИВ предизвиква тази деградация у червата?

За да си отговорят на въпросите, изследователите решават да сравнят микробиомите в червата на ХИВ пациенти с тези на напълно здрави хора. Оказва се, че разликата е огромна. ХИВ пациентите разполагат с особено различен тип бактерии, включително огромен брой от онези, свързани със заболяването. Изследователите прочуват дори и човек, който е имал ХИВ в продължение на 20 години, но не е развил СПИН. Бактериите в неговите черва изглеждали като тези на напълно здрав пациент. Вероятно ХИВ засяга бактериите в нашите черва и съответно поддържането на здрава екосистема в тях може да предотврати сформирането на СПИН. Така ли е наистина?

Това вече е въпрос, който би трябвало да се превърне в обект на ново изследване.

Вижте приложеното по-долу видео. В него Чарлз успява по особено добър начин да обясни това сложно изследване.

Ключови думи:
Коментари