Не, тук няма да стане дума за парфюми – или поне не в общоприетия смисъл на думата.  Защото най-приятното ухание не е непременно в най-скъпата опаковка, но винаги има нещо общо  с най-скъпите ни спомени. Учените наричат тази зависимост Прустов ефект по името на големия писател Марсел Пруст, оставил ни достатъчно много редове за връзката между ухание и преживяно.

Извън контекста на литературата това означава, че няма как всички да сме луди по един единствен мирис. Но все пак брокерите на недвижими имоти са открили общо за повечето клиенти пристрастие – ако една къща или апартамент ухае на препечени филийки и кафе, това улеснява продажбата. Причината е, че за мнозинството от хора тъкмо тази комбинация освобождава поток от спомени за щастливи семейни мигове и домашен уют, обяснява Андреа Милс в „Истина или лъжа“ /“Книгомания“/. Зад отсяването на фактите от популярните митове в този енциклопедичен сборник стои екип от научни консултанти, специалисти по анатомия, ботаника, зоология, астрономия, съвременни технологии и история. Познавачите на човешкото тяло сред тях са помогнали на Милс да формулира и други причини да разчитаме на обонянието си, но и да внимаваме то да не ни подведе.

5 факта за носа, които трябва да знаем

1. 80 процента от вкусовите ни усещания при приемане на храна са предизвикани от мириса й, макар че в устата има над милион специализирани клетки. А това е допълнителна причина да внимаваме да не хванем хрема в сезона на гриповете.

2. Преобладаващата част от вирусите проникват в организма при вдишване през носа и секретът, който се отделя при успешните им атаки предизвика неприятно шмъркане и запушване. Но пък прибързаната и честа употреба на капки не само може да предизвика алергии, но и ще лиши организма от естествена защита. Секретът улавя и обезврежда вирусите, а белите кръвни телца разчистват остатъците.

3. Носът е и опасно оръжие, когато тялото боледува. Кихавицата може да достигне скорост от 160 км/ч, което прави околните изключително уязвими около заразения с грип. Особено ако той/тя няма елементарни хигиенни навици и не се е запасил с хартиени кърпички.

4. С напредването на възрастта клетките и тъканите се износват, кожата изтънява и се набръчква, косата опадва, зрението и слухът отслабват, но носът продължава да расте! А също и ушите и това има много малко общо с гравитацията. Просто хрущялите в тези две зони поддържат темпото цял живот.

5. Женското обоняние като цяло е по-добро от мъжкото. Доказано е, че дамите долавят повече ухания, имат по-развито усещане за вкус и намират по-бързо подходящите думи, с които да опишат какво помирисват. След всичко това би трябвало да им се остави поне правото да избират ресторанта…