Добра новина: Сърцето ви няма да спре по време на секс

07 май 2018 г., 15:30
2189

 Изследването окуражава пациентите да се върнат към добро качество на живота и да не изключват секса от него. Снимка: Tammada / Shutterstock

Пациенти със сърдечни заболявания често се притесняват, че може да умрат внезапно по време на секс. Но според ново научно изследване, няма сериозни причини за такива опасения.

Изследователите са открили, че по-малко от един процент от хората, които са претърпяли внезапно сърдечно спиране, са го получили по време на секс или веднага след секс. Един от авторите на изследването има добра новина за притесняващите се пациенти:

“Като кардиолог при мен често идват пациенти, които притеснено ме питат дали има опасност да умрат по време на секс. Ние винаги им казвахме, че вероятността е много малка, но досега нямахме статистически данни, за да потвърдим твърдението си. Е, сега имаме”.

В САЩ повече от 300 000 души умират внезапно от спиране на сърцето, но само един на всеки 100 мъже и една на всеки 1000 жени го получават по време на сексуална активност. Това сочи анализът на данните от изследването, което е представено пред Американската асоциация за сърдечно здраве.

Изследването окуражава пациентите да се върнат към добро качество на живота и да не изключват секса от него. Отделно, според учените сексът не е толкова натоварващ, колкото често се смята. Според учените, средностатистическият секс натоварва толкова, колкото изкачването на два етажа по стълбите.

Science Alert

Ключови думи:
Коментари