Четвъртата Европейска олимпиада по физика (EuPhO/ ЕОФ) тази година се проведе виртуално и през юли (20-26.07.2020), вместо в Румъния през юни. Всяка държава “изпрати” по петима свои представители, като се допускаха и гост участници от държави и извън Европа.

Българският отбор бе формиран от петимата най-добре представили се ученици в горната възрастова група (11.-12. клас) на Националната олимпиада по физика, която се проведе на 28 юни. Всяко от момчетата спечели по един медал, и така към успехите по физика България добавя още 1 златен и 4 бронзови отличия!

Отборът на първенците бе в следния състав:

- Александър Пламенов Проданов, 10 клас, ППМГ Казанлък - златен медал

- Васил Николов Николов, 11 клас, ПЧМГ София - бронзов медал

- Александър Асенов Илиев, 11 клас, СМГ - бронзов медал

- Иво Владиславов Петров, 12 клас, СМГ - бронзов медал

- Тодор Георгиев Тодоров, 12 клас, СМГ - бронзов медал

Техни ръководители са Нено Тодоров - Физически факултет на СУ, и Георги Александров, студент във ФФ на СУ и многократен медалист по физика, астрономия и астрофизика.

Състезанието се проведе в два дена 20.07 - теоретичен кръг, и 21.07 - експериментален кръг, а закриващата “церемония”, която също се проведе онлайн, бе излъчена на 26.07.

“За разлика от предишните издания на олимпиадата, за експерименталния кръг тази година беше използван софтуер, с чиято помощ участниците симулираха резултатите от два реални експеримента. Работата на  учениците беше наблюдавана през цялото време от организаторите посредством видео връзка.”, поясни Нено Тодоров, ръководител на отборите на ЕОФ.

Междувременно Организационният комитет на Международната олимпиада по физика реши 51-ото издание на престижното състезание да не се проведе въобще. Този юли литовската столица Вилнюс трябваше да посрещне най-добрите физици в света, но съботието се отлага за 17-25 юли 2021 г., на същото място.

Началото на EuPhO бе дадено през 2017 г., когато в Естония участваха 91 ученици от 20 държави, а всеки български състезател се завърна с медал. От 2017 до 2020 (вкл.), физиците ни са спечелили общо 20 медала от престижния европейски формат - 3 златни, 5 сребърни и 12 бронзови отличия.