След като в продължение на няколко седмици работих по едно доста трудоемко благотворително събитие, сериозно се преуморих. Когато по-късно шефката ми ме помоли да изпълня няколко прости задачи, едва не й се сопнах. А когато колегите и приятелите ме питаха как е новата ми работа, цинично отвръщах, че е пълна загуба на време.

Не съм разбрал кога, но изведнъж съм станал жертва на хроничната преумора.Според експертите Кристина Малак и Сюзън Джаксън от University of California Berkeley, служителите, които страдат от хронична преумора, „се самосъжаляват и са недоволни от постиженията в работата си“.Преумората може да сполети всекиго, дори онези, които харесват професията си. Но ако се чувствате изтощени, раздразнителни или изпитвате цинизъм към работата си, не се тревожете. Съществуват 4 научно доказани решения, които ще ви помогнат както да избегнете преумората, така и да „презаредите“.Бъдете по-големи егоистиПрез 1943, американският психолог Ейбрахам Маслоу обяснява, че човек може да е щастлив само ако умее да изразява себе си и да използва пълния си потенциал.Той нарича това „себереализация“ и предупреждава, че „историята на човешката раса сочи, че и мъжете, и жените се продават на дребно“.Ако прекарате цял работен ден, задоволявайки изискванията на околните или работейки по даден проект само защото са ви казали, че това трябва да правите, хроничната преумора е неизбежна.

Лидерите на успешните компании разбират колко е важна себереализацията, затова дават на служителите си с достатъчно време за работа както върху фирмени проекти, така и - между ден и седмица – върху лични.Ако работите в офис, използвайте сутринта, пред да са започнали да ви прекъсват постоянно, за да се концентрирате върху най-важните си задачи. По този начин можете да напредвате с личните си проекти малко по малко всеки ден.Дори работата ви да е свързана с това, да обслужвате и да помагате на другите, пак е важно да намерите начин да изразявате себе си и ценностите си и да преследвате професионалните си цели.

Укротете маймункатаМедитацията съществува от хиляди години, но ако това не ви се струва като достатъчно доказателство за нейната ефективност, датско проучване от 2009 година сочи, че редовната медитация увеличава количеството сиво вещество в мозъчния ствол.Медитирайки редовно, по 10 минути на ден, постепенно ще възстановите мозъка си, така че да можете отново да се концентрирате върху отговорностите си. Добрата концентрация ще ви помогне да се справяте бързо и успешно задачите си и да „изключвате“ и „презареждате“ след изпълнението на всяка.Ако нямате възможност, съществува друг трик, който можете да изпробвате - следващия път, когато се захванете с някоя монотонна и досадна работа, опитайте да не мислите нищо друго освен за нея.

Както пише Хенепола Гунаратана в Mindfulness in Plain English, това е нелека задача. „Мисълта ви постоянно се отклонява и се стрелка в различни посоки като пчеличка.“И все пак, Гунаратана обяснява, че този феномен е широко разпространен и всеки, независимо от липсата си на опит, може да се справи и да постигне умствена яснота и концентрация. Ако успеете да приложите този съвет, ще се научите да разпознавате хроничната преумора и да се справяте с причините за нея.

Прочистете тялото си от токсинитеФизическата активност повишава пулса, в резултат на което кръвта циркулира по-бързо и тялото се изчиства от токсините. Усилената тренировка ще ви помогне да се почувствате по-добре в тялото си и ще направи отношението ви към проектите и колегите, които ви вдигат кръвното, по-позитивно.Тревожността е друг ключов симптом на хроничната преумора, който можете да отстраните с редовна тренировка. Проучване на Джошуа Броман-Фулкс от University of Southern Mississippi от 2004 година демонстрира, че студенти, които тренират активно, са по-малко податливи на безпокойство. Това е само едно от многото конкретни проучвания, които доказват ползите от физическата активност.