IBO Challenge 2020  бе наименованието, под което се проведе тазгодишният специфичен виртуален формат на Международната олимпиада по биология (International Biology Olympiad). 31-ото издание на МОБ трябваше да се проведе в началото на юли в Нагасаки, Япония. Поради наложените от пандемията от COVID-19 ограничения и мерки, най-важното състезание по биология за гимназисти се измести онлайн на 11 и 12 август 2020 г.

Самото дистанционно провеждане на IBO Challenge 2020 беше в 51 СУ „Елисавета Багряна“, гр. София, съобщи за СООПН ръководителят доц. Йорданова. Задачите, пред които олимпийците трябваше да се изправят, бяха практически - в първия състезателен ден, и теоретични - във втория.

Резултатите бяха съобщени днес, 24 август, и равносметката показва, че всеки от нашите национали си “тръгва” с медал, спечелвайки 4 бронзови медала!

Отборът бе в следния състав (на снимката отляво надясно), като всеки участник спечели по медал:

- Виктор Гилин,11 клас, НПМГ София - бронзов медал 

Никола Димитров, 12 клас, ППМГ Бургас - бронзов медал

- Кирил Тошев,  12 клас, НПМГ София - бронзов медал

- Димитър Кутровски, 12 клас, НПМГ София - бронзов медал

Ръководители на отбора са доц. Албена Йорданова (Медицински факултет, СУ), д-р Радослав Александров (БАН, Институт по молекулярна биология), а допълнителен член на журито е доц. Снежана Томова - Гогова (Биологически факултет, СУ).

Сред тазгодишните национали, опит на МОБ има зрелостникът Кирил Тошев, който през 2019 г. спечели още един бронзов медал от олимпиадата в Унгария.

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г.

Към 2020 г. българските участници на Международната олимпиада по биология са донесли на страната ни общо 67 медала: 5 златни, 13 сребърни, 49 бронзови медала и 8 почетни грамоти.

Източник: Сдружение на олимпийските отбори по природни науки - СООПН