Синдромът на Алиса в Страната на чудесата, синдромът на вмъкване на думи, клинична ликантропия, синдромът “Париж” и още – психическите разстройства идват във всякакви форми и размери. От преходни епизоди до постоянни и нелечими болести.

Но всички те имат нещо общо: разделеност от реалността. Разстройствата и делюзиите не слушат гласа на разума и не се прекланят пред фактите.

Ето 12 от най-странните  психически заблуди:

1. Синдромът на Алиса в Страната на чудесата - това разстройство засяга възприятията ни за пространство и време. Страдащите виждат някои обекти по-малки, отколкото са, а някои по-големи.

2. Синдромът на ходещия труп – страдащият смята, че е мъртъв, не съществува или е изгубил вътрешните си органи. По правило отрича, че съществува.

3. Сидромът “Капграс” – страдащият от него смята, че негов близък е бил сменен незабележимо с друг човек, който изглежда идентичен с първия, но не е същата личност.

4. Синдромът “Лудостта на двамата” – при него двама души, които живеят в близост, споделят общи илюзии и заблуди. 

5. Синдромът “Париж” – преходно състояние, което засяга туристите в Париж, които откриват, че градът не отговаря на очакванията им. Включва халюцинации, мании за преследване, тревожност и други соматични симптоми.

6. Синдромът на вкараните мисли – при това състояние страдащият е убеден, че мислите му не са неговите собствени и че понякога идват от друг определен човек (а в някои случаи дори не знае източника им).