1. Алберт Айнщайн е получил Нобелова награда не за своята теория на относителността, а за обяснението си на фотоелектричния ефект.

2. Физикът Нилс Бор отлага медения си месец, за да напише своя труд за квантовия скок, заради който е удостоен с Нобелова награда.

3. Певецът Боно досега е единственият, който е бил номиниран за тези четири престижни награди: Оскар, Грами, Златен глобус и Нобелова награда за мир.

4. Мария Кюри, която, между другото, получава Нобелова награда и за научните си трудове върху радиоактивното лъчение,  умира през 1934 година вследствие на облъчването по време на изследванията с радиоактивни вещества.  

5. Лайнъс Полинг и Мария Кюри са единствените хора, удостоени два пъти с Нобелова награда в две различни категории – той за химия и мир, а тя за химия и физика.

6. Страни със сравнително висока консумация на шоколад получават повече Нобелови награди.  Начело е Швейцария!

7. Лауреатът на Нобелова награда за мир Алберт Швайцер е имал три университетски дипломи: по медицина, по теология и по философия.

8. Исландия има най-много нобелови лауреати на глава от населението.

9. Британската носителка на Нобелова награда за литература Дорис Лесинг е родена в Иран.

10. Лауреатът на Нобелова награда за мир Хенри Кисинджър е смятан за военнопрестъпник в някои държави, например в Бразилия.

11. Върху обратната страна на Нобеловия медал за мир са изобразени трима голи мъже, хванали се за раменете.

Цветелина Велчева по материали от NEON.de