Физиката е странна. Къде другаде ще прочетете за котката на Шрьодингер, която може хем да е мъртва, хем да е жива? Или пък че времето се променя в зависимост от това колко бързо се движите? Съществуват обаче още по-необикновени неща. Предлагаме ви десет от най-странните факти във физиката.

Ако Слънцето бе направено от банани, то щеше да бъде също толкова горещо.

Температурите на голямата жълта топка, топлеща Земята всеки ден, са толкова високи поради една проста причина. Огромната тежест на това космическо тяло - от порядъка на милиарди тонове – създава ужасно силна гравитация, подлагаща ядрото на изключително мощно налягане. Да вземем за пример една най-обикновена помпа за колело. Когато започнете да напомпвате гумите си, тя се затопля именно заради налягането, което се създава. По абсолютно същия начин, ако заменим водорода в Слънцето с милиарди тонове банани, те ще създадат същото налягане и съответно - сходни високи температури. С тази разлика обаче, че вместо да гори милиарди години като нормалното, банановото слънце ще се охлади много бързо.

Черните дупки не са черни.

Без съмнение - те са тъмни, но в никакъв случай черни. Дори излъчват светлина в целия спектър, включително видимия. Тази тяхна радиация е кръстена „лъчение на Хокинг” на името на легендарния (и смятан за един от малкото живи гении) физик и математик Стивън Хокинг, който пръв отбелязва нейното съществуване.

Колкото по-бързо се движите, толкова по-тежки ставате.

Напук на всички диетолози, когато тичате, тялото ви става по-тежко. Спокойно - не завинаги. Само за един кратък миг. Според теорията на относителността съществува еквивалентност между енергията и масата. Разбира се, при нас, човешките същества, това натрупване на маса е изключително малко и дори и най-бързите бегачи не стават чувствително тежки. Но все пак го има.

Цялата материя, съставляваща човешката раса, може да се побере в захарно кубче.

Знаете ли, че атомите се състоят предимно от празно пространство? Ако трябва да сме максимално коректни – то е точно 99,9999999999999% от тях самите. Ако съберете всички атоми на едно място и унищожите празното пространство в тях - с други думи, ги компресирате до размера на едно обикновено захарно кубче, тяхната маса ще стане 5 млрд тона. Почти 10 пъти повече от тежестта на всички живи човешки същества на планетата. За сравнение - същия процес можем да открием и в неутронните звезди, които избухват в свръхнови.

Частици могат да пътуват по-бързо от светлината, а тя невинаги е особено бърза.

Скоростта на светлината във вакуум е константна - 300 хил. км/сек. Тя обаче невинаги се намира в подобни условия. Във вода например фотоните пътуват с три четвърти от тази скорост. А чували ли сте за светлина, движеща се със 17 метра в секунда? Можем спокойно да я наречем най-мудната и мързелива въобще. Причината за нейното забавяне се дължи на факта, че преминава през рубидий, охладен до абсолютната нула (т.е. когато образува състояние на материята, известно като Бозе-Айнщайнова кондензация). Някои учени са успявали дори да спрат движението на светлината напълно! От друга страна, съществуват частици, които пътуват много по-бързо от заобикалящата ги светлина, стига да преминават през изолационен посредник, който да я забавя. Става въпрос за онези, намиращи се в ядрените реактори. Тогава се създава т.нар. ефект на Черенков - характерното синьо сияние, което ядрените реактори излъчват на тъмно.

Съществуват безкраен брой копия на мен, пишещи този текст, както и безкраен брой копия на вас, четящи го.

Според текущия космологичен модел Вселената, която се простира в нашия „кръгозор” - с милиардите си галактики и трилионите звезди, е само една от многото, които съществуват паралелно, като сапунени мехурчета в пяна. Броят на останалите вселени е безкраен и именно поради тази причина всяка една ситуация тук би трябвало да се е развила по абсолютно всеки възможен начин някъде другаде. Ситуациите и броят на евентуалните развръзки обаче е ограничен и въпреки това техният брой е огромен. С други думи, сегашното събитие, в което четете нашето списание, се е случило безкраен брой пъти. Нещо повече - с проста аритметика можем да пресметнем на колко метра се намира най-близкият ни двойник. Разстоянието е, меко казано, голямо. Колко? Число, представляващо 1 с 10 милиарда милиарда милиарда нули.