Учените са озадачени, след като подводна обсерватория изчезна безследно

11 септември 2019 г., 18:01
576

Останал е единствено този оптичен кабел.

Едва ли виновниците са хора. Естествено, учените не изключват мародери или дори злонамерени престъпници да са откраднали оборудването на станцията. 

Източник: Research Dive Center of the CAU

В продължение на повече от шест десетилетия морската обсерватория „Бокнис Ек“ работи неуморно в Балтийско море край бреговете на Германия. Поне до 21 август тази година, когато изведнъж връзката с нея е прекъсната.

Когато водолазите отиват да проверят оборудването, те откриват, че цялата подводна станция е изчезнала. Останал е единствено един разкъсан кабел от оптични влакна, който предава данните от станцията на учените, работещи в изследователския център. 

Учените от Центъра за океански изследвания GEOMAR Helmholtz в Кил, отговарящи за обсерваторията, предполагат, че мощна буря или морско животно вероятно са откъснали от котвите цялото оборудване, тежащо стотици килограми.

От GEOMAR молят за всякаква публична информация за местонахождението на техниката. До откриването ѝ, учените са принудени да работят без това, което наричат "несъмнено безценни" данни за състоянието на околната среда в района. 

Източник: IFLScience

Ключови думи:
Коментари