Истината е, че това е едно от най-дразнещите неща на модерната епоха: да погледнете надолу и да установите, че връзките на обувките ви са се развързали и се заплитат навсякъде около краката ви.

Сега, екип от учени от университета в Калифорния в Бъркли най-накрая са установили, каква е точната причина връзките да се развръзват сами.

Отговорът е комбинацията от  удрящи и дърпащи сили, които действат като невидима ръка докато ходим. Постепенно те отхлабват възела и издърпват краищата докато връзките се развържат напълно.

Резултатите от изследването обаче имат потенциал за много повече от простото разбиране защо връзките на обувките се развръзват сами.

“Винаги когато говорим за свързани структури, ако сте започнали да разбирате динамиката на връзките за обувки ще започнете да разбирате и динамиката на съвсем различни неща като ДНК или микроструктури, които се променят под влиянието на различни сили,” обяснява един от авторите на изследването, Кристофър Дейли-Даймънд.

“Това е първата стъпка по пътя на разбирането защо някои възли са по-добри от други, работа, която до момента никой не е свършил.”

Източник: Unexplained Mysteries