На 30 юни 1908 г. около 7 часа сутринта над Източен Сибир със силата на ново слънце в небето грейва огнен обект, който прелита стотици километри и експлодира с нечуван тътен. И до днес учените предимно гадаят какво се е случило в междуречието на Лена и Подкаменна Тунгуска, пише сп. “Российский космос”. Данни, получени и тълкувани век след събитието, дават надежди за разплитане на една от най-тайнствените загадки на 20. век.

Легендите и теориите за Тунгуския метеорит са безброй и най-разнообразни: ядро на комета, астероид, аварирал извънземен звездолет. Нито една от тях обаче не изяснява случилото се, а само черпи значимост от безпрецедентната случка.

По дълголетната си неразгаданост и мащаба на предизвиканите разрушения Тунгуският метеорит е

на първо място сред природните катастрофи,

смята професор Борис Лучков от Московския инженерно-физически институт.

Отначало обаче космическият сблъсък в тайгата изобщо не бил забелязан от научните среди. Но постепенното му изучаване обрисувало такива размери на събитието, че то става почти митологично — нещо като гибелта на Атлантида или Всемирния потоп. Науката се препъва вече повече от сто години по пътя към истината за “тунгуския взрив”.

Историята, разказана от очевидците на метеорита, днес е добре съгласувана. Над безкрайните сибирски пространства от Лена до Енисей се разнася страшен грохот, проблясват странни светлини. По небето преминава огнен болид, движещ се от езерото Байкал на северозапад. Много скоро в района на река Подкаменна Тунгуска се раздава оглушителен взрив. Ударната вълна изтръгва с корените цели гори и чупи стъклата на къщите на стотици километри от мястото на катастрофата. Топлинното излъчване на експлозията подпалва тайгата. Много дни наред в нея бушуват пожари.

В района на падането почти няма население,

затова преки свидетели на последните секунди на полета на метеорита няма. Най-близкото селище е ловният лагер Ванавара. Ловците евенки видели ослепителни проблясъци на хоризонта, които били последвани от страшен гръм. Туземците с ужас разказвали как на земята се спуснал бог Огдъ, преобразен като желязна птица, изригваща пламъци.

Gallery
Повалени дървета след взрива

Източник: Wikimedia Commons