Ако сте получили диамантен пръстен за годежа си, може би си мислите, че камъкът го прави уникален. Но грешите. Диамантите не са толкова редки, колкото смятат хората. Като са използвали звукови вълни, учените са открили огромни залежи на диаманти, разположени под повърхността на Земята. За да поставим обема в някаква перспектива, по предварителни оценки става въпроса за диаманти с тегло около 4 квадрилиона тона. Това е заключението на учени от Харвард, MIT и калифорнийския университет в Бъркли.

“Резултатите ни показват, че диамантът не е онзи екзотичен минерал, за който всички го смятат, а в геологически смисъл е порядъчно често срещан”, коментира Улрих Фол от екипа, направил откритието.

“Ние не може да стигнем до тях, или поне не на този етап, но истината е, че в Земята съществуват много повече диаманти, отколкото се смяташе досега”, добавя той. Диамантите се намират в подземни скалисти формации наречени кратони, които имат формата на обърнати планини. Кратоните са разположени в средата на тектоничните плочи на планетата.

Източник: Science Alert