В едно от най-мащабните изследвания от своя вид група учени направиха забележително откритие. Близо 40% от хората имат първи спомени, от най-ранна възраст, които са напълно фиктивни. И тук не става въпрос за това, че спомените са замъглени или преподредени по погрешен начин. Не, нещата, за които се отнасят, никога не са се случвали. Учените са изследвали 6641 души за най-ранните спомени, които са имали и на каква възраст са ги формирали.

Те са открили, че 2487 души, или около 38.6% са споделили, че най-ранните им спомени са били от преди да навършат 2 годишна възраст. От тях 893 души са споделили, че техния най-ранен спомен е бил от преди да навършат една година. Но тук идва проблемът. Повечето хора нямат спомени, които да са езиково достъпни преди да навършат възрастта си от 3 или 3.5 половина. Нашият мозък изглежда е просто неспособен да задържи тази информация.

“Според нас това, което реално е формирал като спомен човекът представлява епизодична приличаше на спомен ментална представа, която се състои от различни фрагменти от ранни опити и някои факти от познание за техния реален живот като бебета и деца в най-ранна възраст”, коментират от екипа, направил откритието.

Science Alert