Представяме ви 4 карти.  Коя от тях си заслужава да се обърне, за да проверите дали следното твърдение е вярно или не: „Всяка карта, която има гласна от едната страна, разполага с четно число от другата.“

Важно! Трябва да обърнете колкото се може по-малко карти.

Успех!

Отговора ще намерите на следващата страница.
 

Трябва да обърнете три карти. А, за да се уверите, че числото е четно. B, за да се уверите, няма гласна. 7, за да се уверите, че няма гласна.

С други думи – всички, без 4. Нея няма нужда да я обръщате, защото това нито ще докаже,  нито ще опровергае твърдението „Всяка карта, която има гласна от едната страна, разполага с четно число от другата.“

В повечето версии на проблема се заявява експлицитно, че всяка карта има буква от едната си страна и число от другата. Тук обаче не е така. Ако подобно на някои хора, сте отговорили само А и 7, то най-вероятно сте предположили, че от обратната страна на B е трябвало да има число.

Този пъзел е вариация на логическата загадка, разработена от психолога Питър Кеткарт Уосън през 60-те години на миналия век. Ако искате да научите повече за него, кликнете тук.