Игри на психиката – как бихте постъпили в тези ситуации?

18 април 2019 г., 10:33
6078

Shutterstock

Преподавателите по психология много обичат да дават някои психологически загадки на своите студенти, които се отнасят до сериозен конфликт между писаните и неписаните закони. И макар еднозначен отговор да няма, те са полезни за развитието на мозъка и за създаване на умението да разглеждаш една и съща ситуация от различни страни, както и да се поставяш на чуждото място.

Тези въпроси изискват задълбочени отговори, „да“ или „не“ няма да свършат работа. Ето защо, ако искате да опознаете някого, можете да му ги зададете. А как бихте отговорили вие?

1. Би ли отворил плик, в който е написана датата на смъртта ти? С отговора на този въпрос може да разберете дали човекът е фаталист и въобще как гледа на живота.

2. Би ли била приятелка със самата себе си? Отговорът показва какво е самочувствието на човека срещу вас, неговите силни и слаби страни, дали се възприема като интересна личност и т.н.

3. Ако над главата на всеки човек можеше да видиш някакво число, какво би искал да показва това число? Парите им, колко са щастливи, колко години живот им остават или...? С такъв въпрос можете да разберете какво е важно за човека.

4. Какво правиш по-различно от другите хора? Отново отговорът показва колко голямо е самочувствието им, дали имат чувство за хумор и колко щури са всъщност.

5. Ако си изневерил на половинката си и знаеш, че тя никога няма да разбере, би ли ѝ казал все пак? Отговорът ще покаже какви са моралните ценности на този човек и как се отнася с другите.

6. Не ти ли се струва понякога, че един и същ ден се повтаря отново и отново? С този въпрос ще разберете що за живот води вашият събеседник. Дали обича спокойствието, дали иска да препуска през живота, дали е постоянен, дали нещо му липсва.

7. Ако мъжете и жените живееха на две различни планети, как щеше да изглежда животът на тези планети? С такъв въпрос можете да разберете дали човекът е сексист, дали се поддава на стереотипи, колко логично разсъждава, какви качества цени в двата пола, какво го дразни и т.н.

8. Ако извършиш престъпление, за да нахраниш гладното си дете, лош човек ли си, или си престъпил закона от необходимост? Този въпрос също ще покаже какви са моралните ценности на човека и какво е отношението му към правилата, закона и семейството.

9. Ако разбиеш аптека или откраднеш пари за лекарството на тежко болната си жена, тъй като не можеш да си го позволиш, престъпник ли си и заслужаваш ли да влезеш в затвора? И този въпрос показва моралните ценности на човека, както и какви са критериите му за правилно и грешно, добро и зло.

10. Ако парите нямаха значение и нямаше нищо невъзможно, какво щеше да работи? Отговорът показва какви са мечтите и надеждите на този човек и дали усеща, че му липсва нещо в живота.

11. Ако намериш пълен с пари портфейл на улицата, какво ще направиш? Отговорът говори много за съвестта на човека, за неговата склонност да си „затваря очите” пред законите, и за представите му за правилно и грешно.

Това са идеалните въпроси за късните вечери с приятелка или за задушевен разговор с половинката ви. Но бъдете подготвени, че отговорите могат да ви разочароват, ако подходите с предразсъдъци.

Адаптация: Цветелина Велчева

Ключови думи:
Коментари