Редица травми и инциденти, дори с фатален край могат да се избегнат, ако човек знае как да постъпи в конкретна ситуация. Понякога съвсем обикновена информация може да се окаже животоспасяваща.

Bright Side ви съветва как да постъпите в следните ситуации:

1. Ако срещнете мечка в гората.

Разбира се, най-добре е изобщо да не срещате мечка. Трябва да знаете, че тази работа с престорването на умрял не е добра идея. За сведение обаче имайте предвид, че мечките тичат много бързо, търкалят се много бързо, но никак не са маневрени - ако им се наложи да се движат в кръг, бързо губят ориентация. Затова ви препоръчваме да започнете да обикаляте някое дърво. Отначало ще ви последва най-вероятно, но скоро ще загуби интерес. Също така е важно да се държите спокойно.

Ако не можете да приложите трика с обикалянето, то тогава започнете да отстъпвате назад, без да тичате, защото по този начин може да я провокирате да ви подгони. Мечките много рядко нападат хора и щом животното види, че нямате намерение да го нападате, и то няма да тръгне след вас.

Ако е застанала на пътя и се държи агресивно и вие се дръжте агресивно – извикайте, тропайте с крак, заплашете я с пръчка или камък.

2. Ако усетите необяснима миризма на риба или урина в дома си.

Ако усещате някаква странна миризма на риба или урина, но не откривате причина за това, вероятно става дума за стопени електрически жици, което може да доведе до пожар или експлозия. Най-добре спрете електричеството, докато не откриете причината за проблема.

3. Ако попаднете в мъртво течение.

Когато хората попаднат в мъртво теченията, първата им мисъл е да гребат усилено към брега, което води до бърза умора и силно намалени шансове за оцеляване. Ако усетите, че сте попаднали в такова течение, запазете спокойствие и започнете да плувате не към брега, а паралелно на него. Щом плувате настрани, скоро ще излезете от мъртвото течение и ще можете да се върнете на брега.

4. Аспирин при сърдечен удар.

Най-обикновен аспирин може да се окаже животоспасяващ при сърдечен удар, но за целта трябва да подейства бързо. Засегнатият човек трябва да легне и да сдъвче хапчето, преди да го глътне, за да подейства навреме.

5. Как да разпознаете топлинен удар.

Най-ясните симптоми за топлинен или слънчев удар са замаяността и гаденето, но ако не сте сигурни (все пак тези симптоми могат да се появят поради много причини), хапнете нещо сладко. Ако вкусът е неприятен, значи става дума за топлинен удар. Хората, които имат сърдечни проблеми, мигновено трябва да потърсят помощ.