Преди 5 седмици жена в Перу претърпява тежка катастрофа. Тя е обявена за мъртва, след като лекари потвърждават, че жизнените ѝ показатели са спрели. Нищо странно, ще кажете. Да, но според местните медии това се случва СЛЕД нейното погребение.

Първоначално 36-годишната Роса Исабел Цеспедес Калака е обявена за мъртва на 25 април в интензивното отделение на областната болница "Ламбайеке". Тя получава сериозна мозъчна травма при катастрофата, тъй като излита с главата напред директно през предното стъкло на автомобила си. На 26 април семейството ѝ започва незабавно приготовленията за погребението ѝ. По закон в Перу починалият трябва да бъде погребан в рамките на 3 дни след смъртта си. На следващия ден жената е откарана до гробището в отворен ковчег.

Според медиите обаче именно тогава семейството ѝ забелязва нещо нередно. „Тя отвори очите си и се потеше – казва Хуан Сегундо Кахо, администратор на гробището „Ел Кармен“ във Ференефе пред аржентинското издание Los Andes. – В този момент влязох в офиса си и се обадих на полицията.“

Калака е прехвърлена в местната болница, докато все още се намира в ковчега си. Лекарите потвърждават, че има жизнени показатели, макар и изключително ниски. „Отведохме я в болницата и тя пристигна с пулс 5“, казва един от нейните роднини, който остава неназован.

Едва ли ще се изненадата от факта, че семейството на починалата настоява за разследване, което да установи как е възможно това да се е случило. Тяхната собствена водеща теория е, че Калака е била в дълбока кома.

„В момента тече разследване. Директорката на болницата вече направи изявление, днес (28 април) тя изпрати доклад за възникналите събития“, казва Алипио Ривас Гевара, регионалният мениджър на „Хелт“.

Какво точно се е случило? Съществуват няколко потенциални обяснения. Често клепачите могат да се отворят след смъртта. Ето защо служителите в погребалните бюра в САЩ често слагат специални „бодливи“ контактни лещи, които да ги задържат затворени. Освен това труповете се движат доста повече, отколкото вероятно предполагате (особено след травматична смърт).

Освен това не е необичайно доста биологични процеси да продължат дори след смъртта. Съществуват и т.нар. „трупове с туптящи сърца“. При тях мозъчната дейност спира, но органите продължават да работят. Изследване от 1998 г. открива приблизително 175 случая, при които телата продължават да функционират една седмица след настъпването на мозъчната смърт.

Каквото и да е обяснението, тази история няма щастлив край. Лекарите включват Калака към респиратор и наблюдават нивата на кислород в кръвта ѝ, но след няколко часа я обявяват повторно за мъртва. И този път – окончателно.

Източник: IFLScience