Всеки трети, който е изкарал COVID-19, e диагностициран с неврологично или психично заболяване до шест месеца по-късно. Това сочи най-голямото изследване по темата, публикувано до момента. Учените, участвали в него, предупреждават, че пандемията може да доведе до вълна от неврологични и психични проблеми.

Авторите на изследването, публикувано в сряда в the Lancet Psychiatry, доказват, че COVID-19 пациентите са значително по-уязвими от развиването на мозъчни състояния, отколкото онези, страдащи от други инфекции на респираторния тракт.

Специалистите достигат до това заключение, след като преглеждат медицинските данни на над 230 000 пациенти от САЩ, които са се възстановили от COVID-19. Те откриват, че 34 процента от тях са били диагностицирани с неврологично или психично заболяване не повече от половин година по-късно.

Най-често срещаните състояния са тревожност (17 процента от пациентите) и разстройства на настроението (14 процента).

За 13 процента от хората това е първият път, в който са диагностицирани с подобен тип проблем, свързан с душевното здраве.

Случаите на неврологични заболявания, като мозъчен кръвоизлив (0,6 процента), инсулт (2,1 процента) и деменция (0,7 процента) са като цяло по-малко от тези на психичните заболявания, но рискът от мозъчни проблеми като цяло е по-висок при пациенти, преболедували COVID-19 по-тежко.

Авторите проучват данните на над 100 000 пациенти, диагностицирани с грип, и на над 236 000 души с инфекция на респираторния тракт. Те откриват, че като цяло рискът човек, изкарал COVID-19, да бъде диагностициран с неврологично или психично заболяване, е 44 процента по-висок отколкото при хората, преболедували грип, и 14 процента по-висок от онези, прекарали друг тип инфекция на респираторния тракт.

Водещият автор на проучването Пол Харисън от Оксфордския университет заявява, че макар и индивидуалният риск от неврологично и психично заболяване вследствие от COVID-19 да е малък, цялостният ефект върху световното население ще е значителен. „Много от тези състояния са хронични“, допълва той.

Изследването не е успяло да уточни свързаните биологични или психични механизми. Затова е необходимо то да бъде продължено спешно.

Миналата година същият екип учени установи, че 20 процента от оцелелите от COVID-19 получават психиатрична диагноза до три месеца.

Източник: Science Alert