Според публикуван доклад на списание Lancet броят на новите случаи на рак на простатата по света ще се увеличи повече от два пъти през следващите две десетилетия, тъй като по-бедните страни ще настигнат застаряващите богати държави, предава АФП.

"Нашите констатации сочат, че броят на новите случаи годишно ще нарасне от 1,4 млн. през 2020 г. до 2,9 млн. през 2040 г.", се казва в доклада на медицинското списание, базиран на проучване на демографските промени.

Изследователите, които стоят зад проучването, твърдят, че нарастването на броя на случаите е свързано с увеличаването на продължителността на живота и промените във възрастовата пирамида по света.

Ракът на простатата е най-разпространеното онкологично заболяване сред мъжете, като на него се падат около 15 % от случаите. Той се появява най-вече след 50-годишна възраст и зачестява с напредването на възрастта.

С увеличаването на продължителността на живота в развиващите се страни се увеличава и броят на случаите на рак на простатата, твърдят изследователите.

Те подчертават, че политиките в областта на общественото здраве не могат да повлияят на промяната, както това може да стане при рака на белия дроб или сърдечните заболявания.

Наследствените фактори са много по-слабо управляеми, отколкото например тютюнопушенето при причиняването на рак на белия дроб. Установена е връзка с теглото, но все още не е известно дали това е пряка причина за рак на простатата.

Изследователите също така заявяват, че здравните власти трябва да насърчават по-ранния скрининг в развиващите се страни, тъй като заболяването често се диагностицира твърде късно, за да се приложи ефективно лечение.

Източник: Science Alert