Скоро мъжете ще могат да се възползват от система за диагностика на рак на простатата с въглеродни наночастици с разпознаващи елементи, която работи на принципа на тестовете за бременност. Тя е разработена от изследователи от Пермския университет в Русия.

Благодарение на този нов тест ще може да се идентифицира конкретен антиген, високото съдържание на който показва възможността пациентът да развие злокачествена неоплазма на простатната жлеза.

Както вече стана дума, системата работи по начин, сходен с традиционните тестове за бременност. Достатъчно е да поставим лентата в тестовата проба (например кръвна плазма). Ако резултатът е положителен, ще видим две цветни точки или ивици. В случай че е отрицателен – една.

На този етап еколози и генетици работят върху автоматизирането на някои етапи от подготовката на тестовите ленти, за да ускорят производството им, да подобрят точността и възпроизводимостта на резултатите. 

Получените в рамките на изследването данни ще послужат при създаването на тестови системи за диагностика и на други болести.