Фотоакустичен сензор, който следи нивата на хемоглобин дълбоко под кожата, може да помогне на лекарите да диагностицират тумори, неправилно функциониране на органи и други състояния, съобщи електронното издание Medical Xpress.

Електронната лепенка е разработена от инженери от университета на Калифорния Сан Диего, САЩ. Тя може да следи биомолекули в дълбоки тъкани, включително хемоглобин. Това дава на медицинските специалисти безпрецедентен достъп до важна информация, която може да помогне за откриване на животозастрашаващи състояния като злокачествени тумори, дисфункция на органи, мозъчни или чревни кръвоизливи и др.

"Количеството и местоположението на хемоглобина в тялото подават ключова информация за оросяването или натрупването на кръвта на определени места. Нашето устройство показва голям потенциал за внимателно наблюдение на високорискови групи, позволявайки навременни интервенции в спешни моменти", казва Шенг Шу, преподавател по наноинженерство в университета на Калифорния Сан Диего и съавтор на изследването.

Статията "Фотоакустична лепенка за триизмерно изобразяване на хемоглобина и температурата на ядрото" е публикувана в специализираното издание Nature Communications.

Източник: Xiaoxiang Gao for the Jacobs School of Engineering at UC San Diego

Ниската перфузия на кръвта вътре в тялото може да доведе до тежки дисфункции на органите и се свързва с редица заболявания, включително сърдечни пристъпи и съдови заболявания на крайниците, пише БТА. В същото време необичайното натрупване на кръв в мозъка или корема може да означава мозъчен или висцерален кръвоизлив или наличие на злокачествени тумори. Непрекъснатото наблюдение може да подпомогне диагностицирането на тези състояния и да улесни навременните и потенциално животоспасяващи интервенции.

Новият сензор е начин да се преодолеят ограниченията на съществуващите методи за наблюдение на биомолекулите. Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) и компютърната томография разчитат на обемно и скъпо оборудване и обикновено предоставят информация само за непосредственото състояние на молекулата, което ги прави неподходящи за дългосрочно наблюдение на биомолекули.

"Непрекъснатото наблюдение е от решаващо значение за навременни интервенции, за да се предотврати бързото влошаване на животозастрашаващи състояния", каза Шанчун Чен, докторант по наноинженерство и съавтор на изследването.