През 1983 г. д-р Джайлс Бриндли отива на конференция по урология в Лас Вегас и изнася презентация, която посетителите ще помнят десетилетия наред. Защо? Много скоро ще стане очевидно.

Разбира се, на средностатистическия човек, решил да посети конференция по урология, сигурно цялото събитие ще му се стори незабравимо. Рядко могат да се видят толкова много човешки гениталии на едно място – при това вероятно с различни медицински проблеми. За да успеете да шокирате уролог до такава степен, че да запомни вашата презентацията до края на живота си, трябва да направите нещо наистина специално и/или необмислено. 

Един от посетителите на конференцията - Лорънс Клоц от Университета в Торонто – засича Бриндли в асансьора точно преди да направи своята презентация. Бриндли носел със себе си кутия, пълна със слайдове на множество ерекции, и бил облечен с неофициални дрехи.

Бриндли започва своята презентация по син анцуг и за отрицателно време смущава аудиторията (тепърва ще става по-зле). Той представя своята хипотеза, че инжекция с вазоактивни агенти би предизвикала ерекция, и признава, че не е имал достъп до лабораторни животни. Ето защо решил да тества идеята върху самия себе си и започнал да се инжектира с „най-различни вазоактивни агенти, включително папаверин, фентоламин и няколко други“. Междувременно снимките, които показва на аудиторията, са на неговия собствен пенис – преди (в спокойно състояние) и след инжекцията (в еректирало).

До момента Бриндли просто подгрявал присъстващите и ги подготвял за голямото шоу.

„Професорът искаше да представи доводите си по възможно най-убедителния начин – разказва Клоц за ситуацията. – Той изтъква, че (според него) никой нормален човек не би гледал на лекция пред голяма аудитория като на нещо еротично, на нещо, което би стимулирало ерекция.“

„Казва, че именно поради тази причина решава, че малко преди лекцията ще се инжектира с папаверин в хотелската си стая и умишлено облича по-свободни дрехи (т.е. анцуг), за да може да демонстрира резултата. Той започва да крачи напред-назад из подиума и придърпва здраво панталоните около гениталиите си, за да демонстрира своята ерекция.“

Бриндли поглежда с разочарование към очертанията на своите гениталии и отбелязва – „За съжаление, това не показва ясно резултата“, след което сваля анцуга и гащите си и „разкрива един дълъг, тънък и очевидно възбуден пенис“.

Според Клоц хората в залата били точно толкова шокирани, колкото вероятно предполагате.

„Впоследствие каза с важен тон „Бих искал да предоставя възможността на част от публиката да потвърди степента на подуването“.