Титанова челюстна кост бе имплантирана успешно в главата и шията на пациент с рак. Невероятното постижение е резултат от близо 4 години, прекарани в изследвания, от страна на Нидерландския раков институт и компанията Mobius 3D Technology (M3DT).

За да пасне идеално, челюстната кост е реконструирана с помощта на 3D ядрено-магнитни изображения и компютърна томография.

Всяка година почти 600 000 души се разболяват от рак на главата и шията. При онези, при които е засечен рано, обикновено е необходима сравнително минимална хирургическа намеса, понякога могат да бъдат използвани и лазери или радиационна терапия.

При други обаче е необходим по-агресивен подход и част от долната челюст трябва да се премахне. Както можете и сами да се досетите, подобно нещо би оказало огромно влияние върху качеството на живот на пациента, който вече няма да може да говори, да дъвче и т.н. Дори няма да споменаваме естетичната страна на нещата.

Ето защо хирурзите реконструират челюст с помощта на кости, взети от други части на тялото (обикновено от фибулата в долната част на крака). Това обаче не винаги е възможно заради наличието на васкуларни тъкани.

Дори и всичко да е наред и процедурата да може да бъде осъществена, тя върви ръка за ръка с множество недостатъци. Операцията е дълга и сложна и трае средно 12 часа. Освен това костта трябва да се оформи по такъв начин, че да пасне на челюстта на човека.

Титановият имплант винаги е вариант. За съжаление обаче (поне до този момент), той не винаги е бил най-привлекателният – пациентът получава единствено титанова плочка, а дефектът се запълва с допълнителни местни тъкани. Нещо повече – в 40 процента от случаите тези импланти пробиват лигавицата или кожата в устата, а винтчетата, които ги закрепват, могат да се разхлабят.

Ето защо тази 3D-принтирана челюст представлява толкова важна крачка напред. Тя не само че пасва идеално на анатомията на пациента (както като форма, така и като тегло), но и е много по-здрава от гореспоменатите титанови плочки. От една страна, това се дължи на факта, че се използват нови и подобрени техники за затягане. А от друга, в импланта е поставена специална мрежеста структура, която хем го подсилва, хем не увеличава допълнително теглото му.

Това е едва първата подобна успешна процедура. Хирурзите и инженерите, отговорни за новата титанова челюст, се надяват, че до две години тя ще започне да се използва масово. Междувременно изследователите се опитват да открият как да приложат тази техника за създаването на импланти и в други части на лицето и черепа.

Източник: IFLScience