Ако познавате сомнамбули или самите вие сте такива, вероятно сте чували, че в никакъв случай не трябва да будите такъв човек.

Това твърдение е старо, наистина старо. Всъщност д-р Марк Маоуолд казва пред Live Science, че то се заражда вследствие на древното вярване, че душата напуска тялото ви, докато спите, и съответно събуждането на сомнамбул може да принуди спящия да броди по Земята без душа. Не звучи особено научно, нали?

Днес вече разполагаме с повече данни за съня и сомнамбулите, както и за потенциалните рискове да събудиш такъв човек (или да го оставиш да си завърши нощната си разходка). Слуховете, че събуждането на сомнамбул може да го вкара в кома или да получи инфаркт, не са правилни. Това обаче не означава, че не трябва да ги будите.

„Когато хората ходят на сън, те се намират между фазите на дълбокия и лекия сън и ако се опитате да ги събудите, те ще са изключително объркани и дезориентирани – казва проф. Хариет Хискок от детския изследователски институт „Мърдок“ пред ABC. – Няма да им докарате инфаркт или да ги убиете, но ако се опитате да ги събудите – което обикновено е доста трудно нещо – ще ги обезпокоите сериозно.“

Ходенето на сън – макар и да е дезориентиращо и понякога дори обезпокоително – не е вредно за вашето здраве, твърди пулмологът и специалистът по медицина на съня д-р Рагу Реди. Той обаче допълва, че съществуват други рискове. „Може да предизвика проблеми индиректно основно поради опасения за безопасността – излизане извън дома, скачане от прозорец, използване на запалки и кухненски ножове, блъскане в остри предмети и т.н.

Така например при някои доста крайни случаи сомнамбул шофира, докато други – като например 15-годишно момиче – изкатерва 40-метров кран през 2005 г., след което отново заспива върху една от подпорите му (накрая, за щастие, е спасено и всичко приключва благополучно).

Въпреки че събуждането на сомнамбули в подобни екстремни обстоятелства е оправдано (или просто смятате, че могат да се наранят и без помощта на гигантски кран), трябва да подходите изключително внимателно. „Няма консенсус относно това кой е най-добрият подход, когато трябва да събудим ходещ насън пациент. Не е опасно да го събудите, но експертите, които са против това, казват, че подобни опити са неуспешни и дезориентират пациента – допълва Реди.  – Опитайте се да ги върнете обратно в леглото, но не насила. Ако не успеете, просто ги наблюдавайте отблизо, за да се уверите, че са в безопасност. След известно време пробвайте отново.“

Сомнамбулизмът обикновено настъпва в детството и отминава от само себе си. Ако ходите на сън редовно обаче или се притеснявате, че можете да навредите на себе си или на околните, най-добре се свържете със своя личен лекар.

Източник: IFLScience