Вече 5 години един лекар не ползва сапун, шампоан или дезодорант. Целта? Да спести време и пари и да позволи на кожния си микробиом да процъфти.

Д-р Джеймс Хамблин започва своя проект, когато се премества в малък апартамент в Бруклин. По това време той решава да се откаже от своята медицинска кариера и да се захване с журналистика. В книгата си „Чист“ (Clean) д-р Хамблин обяснява, че част от идеята е да намали разходите си, тъй като осъзнава, че ежедневно къпане в продължение на около 30 минути се равнява на около 2 години от живота.

Основната идея на проекта обаче е далеч по-биологична.

„Внасях доста минимализъм в живота си и същевременно започнах да научавам повече за кожния микробиом“, казва лекарят в интервю пред Today. Както знаете, в телата ни живеят трилиони микроби. Това е т.нар. чревен микробиом. Горе-долу същото важи в пълна сила и за кожата. „Реших да направя няколко експеримента, за да видя какъв е смисълът от режимите за хигиена и грижата за кожата, които всички ние спазваме, при положение че през цялото време сме покрити с микроби, по-голямата част от които са напълно здравословни и дори полезни за нас.“

Вероятно сте чували за чудесата, на които чревният микробиом е способен и как е свързан с всичко – от здравето на червата до нашето настроение. От сравнително скоро учените проявяват интерес и към биома по кожата, към начина, по който той влияе върху нашето здраве. Според някои хората се къпят твърде често и вследствие на това увреждат своите микробиоми (включително полезните бактерии, които играят роля в здравето за кожата). Съществуват дори доказателства, според които акнето (отчасти) може да се дължи на смущения в типичния кожен микробиом.

Разбира се, отказът от душ си има и своите недостатъци – най-малкото хората около вас ще ви кажат, че идеята е отвратителна (точно това се е случвало и при Джеймс впрочем). Той продължава да мие ръцете си със сапун (от хигиенична гледна точка, както и заради пандемията от COVID-19). Лекарят обаче открива, че днес телесната му миризма, характерна за времето, в което си е взимал душ, вече не е толкова силно изявена.

„Кожата ми стана по-малко мазна, екземата по тялото ми намаля – казва Джеймс пред The Guardian. – Не мириша на борови дръвчета или лавандула, но и не излъчвам и тази лучена миризма, типична за моментите, в които съм пропуснал един ден да нанеса дезодорант под мишниците си.“

Джеймс критикува остро и самата козметична индустрия. Според него повече от 1500 химикала, които се съдържат в продуктите за лична грижа, са забранени в Европейския съюз. В САЩ обаче тази бройка е едва 11. За да демонстрира това, той дори стартира своя собствена компания за грижа за кожата. Тя предлага продукти, чийто съставки са подбрани на произволен принцип. Оказва се, че няма проблем и всичко е законно.

И все пак, дали Джеймс би препоръчал да последваме неговия начин на живот?

„Нямам за цел да препоръчвам този подход на когото и да било. В много отношения беше ужасно – казва той. - Но освен това промени живота ми.“

Източник: IFLScience