Веднага след раждането външният вид на бебето далеч не отговаря на рекламния образ на розовобузестата кукла, който виждате по снимките. Това често плаши младите родители.

Цветът на кожата му най-често е синкав или бледорозов. Това се дължи на особеностите на насищане на кръвта с кислород, докато то все още е в утробата на майката.

Бебето се ражда покрито с белезникав родов лубрикант. Той го предпазва и му помага в процеса на преминаване през родовия канал на майката, обяснява педиатърът д-р Елена Сухобокова.

Първите секунди след раждането

Веднага след раждането много външни стимули започват да влияят на новороденото: температура, светлина, тактилна стимулация, повишаване на въглеродния диоксид в кръвта, дори силата на гравитацията.

Всичко това е ново за него и следователно стимулира бебето да поеме първата глътка въздух, избухвайки в силен плач.

Веднага щом то започне да плаче, буквално пред очите ви, кожата му порозовява.

Въпреки това, дланите и краката могат да останат синкави за известно време поради особеностите на микроциркулацията на кръвта и липсата на активни движения.

Често майките обръщат внимание на

необичайната форма на главата на новороденото.

Костите на черепа на бебето са много подвижни, така че по време на раждането лесно да се движат една спрямо друга. Така главата се приспособява към родовия канал на майката, разтягайки се до формата на яйце.

Няколко дни след раждането главата става заоблена.

Веднага след раждането бебето изглежда подуто и подпухнало. Най-често се подуват меките тъкани на главата, лицето, особено клепачите. Това се дължи на факта, че главичката първа си проправя път през родовия канал на майката и изпитва най-голям натиск по време на раждането.

През първия ден почти всички органи се преструктурират и се адаптират към новия живот.

Бебето вече започва активно самостоятелно да диша, отваряйки белите дробове и възстановявайки кръвообращението. Пикочната, храносмилателната и ендокринната система започват да функционират по-активно. Двигателната активност се увеличава.

Често родителите, сравнявайки снимките не бебето в родилната зала и в края на първия ден от живота, не могат да повярват, че това е едно и също същество.

Веднага след раждането бебето се слага върху гърдите на мама и се изчаква пъпната връв да спре да пулсира (ако здравето на новороденото позволява).

Контактът кожа до кожа в първите минути от живота е много важен за майката и бебето – той намалява нивото на стрес, микрофлората на майката колонизира кожата и лигавиците на бебето и лактацията се подобрява по-бързо. Бебето се затопля и се успокоява. Успокоява се и от гласа на майката, който е чул още преди раждането.

Първи минути

Оценката на състоянието на бебето по скалата на Апгар се извършва на първата и на петата минута от живота. Неонатологът оценява дишането, сърдечната дейност, мускулния тонус, рефлексите и цвета на кожата на бебето.

Нормата е от 7 до 10 , резултат 8 или 9 е страхотен за новородено.

Ако показателите са под 7 точки, тогава бебето се нуждае от по-внимателно наблюдение от медицински персонал, а често и от терапевтични мерки.

Първите 5 минути

Пъпната връв се прерязва веднага след като спре да пулсира. По правило това отнема от 30 секунди до 15-20 минути.

След това бебето се избърсва с топла пелена, повива се и се облича.

Появата на бебето и неговото „поведение“ могат да объркат и дори да изплашат неопитна майка.

Първия половин час

В рамките на половин час след раждането, плацентата се отделя.

Обикновено новороденото се претегля в първите 2 часа след раждането. Но много майки са нетърпеливи да разберат теглото му възможно най-скоро, така че персоналът на родилната зала може да го претегли през първите 30 минути от живота.

Първи срещи

След родилната зала детето се прехвърля в отделението по неонатална физиология. По желание на майката бебето може да бъде при нея или в обща стая с другите бебета.  

В първите часове от живота на здраво новородено се препоръчва да се прилага витамин К (Vikasol) за подобряване на съсирването на кръвта и за предотвратяване на кървене.

То се ваксинира срещу хепатит В.

На третия ден в родилния дом ще бъде поставена още една ваксина - противотуберкулозна.

Прегледи в родилния дом:

- определяне на кръвната група и Rh фактор на бебето;

- анализ на киселинно-алкалното състояние на кръвта от пъпна връв;

- общ кръвен тест на втория ден от живота;

- ако е необходимо, се контролира нивото на глюкозата и билирубина;

- кардиоскрининг;

- аудио тест;

- неонатален скрининг за наследствени заболявания;

- невросонография (ултразвук на мозъка)

- коремна ехография.

На какво учат мама в болницата

Лекарите и медицинските сестри се опитват преди всичко да вдъхнат увереност на майката. В същото време те помагат за установяване на лактация, показват основите на грижата за новородено, дават съвети, за да направят първите месеци от живота на бебето възможно най-лесни за майката.

Ако млякото не дойде

Процесът на образуване на кърма отнема повече от един ден. А правилното „закачане“ на мъника за гърдата е истинско изпитание за майката и често ѝ трябва помощ.

Мама и бебе имат нужда от време, за да се научат и да се приспособят един към друг. В този случай на помощ идват специалисти по кърмене, детски сестри и акушерки.

В първите дни след раждането майката отделя много питателна и висококалорична коластра. Често няколко капки са достатъчни за бебето , за да задоволи глада му.

Мона Василева / Новите родители