Добре е детето да застане в утробата в класическа поза, тоест да се е разположено с главата надолу и да остане така към 30-ата гестационна седмица. Някои обаче предпочитат да седят с краката или дупето надолу (седалищно предлежание), или да заемат напречно или наклонено положение.

“Обратната“ поза (седалищно предлежание) се дължи на много причини: недоносеност, ниско прикрепване на плацентата, двойна матка или еднорога матка, миоматозен възел, излишък или липса на амниотична течност, разтегната след няколко раждания на матката.

Има мнение, че тази позиция зависи и от зрелостта на вестибуларния апарат на детето, следователно, колкото по-кратка е гестационната възраст, толкова по-често бебето се побира и може да застане с дупето или с краката напред, обясняват АГ-специалисте на Parents.

Класическа позиция

Тъй като матката първоначално е с крушовидна форма, обърната надолу, бебето е „принудено“ да заеме тази позиция, която ще бъде най-удобна за него. Това може да обясни “класическото“ му разположение в матката – в най-широкото място е разположена най-голямата част на тялото – дупето.

Идеалната позиция – с главата надолу, лекарите определят в седмия месец от бременността по време на ултразвук, вагинален преглед или при палпация на корема.

Ако бебето е застанало така, се ражда доста лесно (акушерката само му помага). Понякога обаче по време на раждането се получава т. нар. екстензия на главичката – главичката на бебето, преминавайки през малкия таз на майката, не се накланя към гърдата, а се навежда назад. В този случай челото или лицето е първото, което се движи през родовия канал. Това най-често се случва при жени, които не стават майки за първи път.

Други причина са тесен таз, седловидна матка, полихидрамнион, плацента превия и други.

Фронталното предлежание може да се открие при вагинален преглед. То не може да се коригира и обикновено завършва със секцио.

Лицевото предлежание също се установява само по време на раждането: пръстите на акушер-гинеколога определят очите, носа, устата на бебето.

Обикновено раждането става по естествен път или с епизиотомия.

Снимка: Getty Images

Извън правилата

Напречното положение на детето се определя с помощта на изследване. Ако гестационната възраст е повече от 30 седмици, бъдещата майка може да се опита да "завърти" бебето с помощта на специални упражнения.

За да направите това, трябва да легнете на твърда повърхност и, завъртайки се надясно или наляво, останете в това положение за около десет минути. Трябва да повторите тези упражнения 3-4 пъти и да ги правите три пъти на ден преди хранене.

В този случай бременността и положението на бебето се следи от лекаря по-стриктно, а упражненията  се правят по негов съвет или с помощта на акушерката.

Ако лекарите са определили напречното положение на бебето, бъдещата майка ще трябва да постъпи в родилния дом на 37-38 седмица от бременността.

Екипът от специалисти ще я подготвят за секцио: раждането по естествен път не е възможно, защото крие риск от усложнения.

Мона Василева / Новите родители