Ново изследване се натъква на човек, преживял рак, който е бил преносител на коронавирусна инфекция най-малко 335 дни – това е най-дългият документиран случай на COVID-19 до ден днешен.

Резултатите от проучването са публикувани във версия за предпечат в MedRxiv по-рано този месец. Все още не са рецензирани анонимно.

Пациентът е 47-годишна жена с компрометирана имунна система, чието име не се споменава. През пролетта на 2020 г. тя е хоспитализирана с COVID-19 в кампуса на Националните институти по здравеопазване (NHI) в Бетезда, Мериленд, предава Science News.

10 месеца по-късно лекарите установяват, че тя все още е носител на вируса. В рамките на целия този период тя проявява леки симптоми, често дори никакви. Многократно е тествана за COVID-19 и резултатите са положителни. Лекарите смятат, че най-вероятно са лъжливо положителни, тъй като улавят безвредни частици от вируса, останали в тялото ѝ след изчистването му от инфекцията.

Когато през март тази година вирусният товар на жената отново се покачва, лекарите извършват секвенция на неговия геном. Именно така откриват, че той е изключително сходен с коронавируса, с който е била заразена 10 месеца по-рано. Нещо повече – щамът в нея не съвпада с нито един от онези, които са циркулирали сред хората по онова време.

Пациентката се подлага на лечение и през април тази година – 335 дни след първия ѝ положителен тест – тялото ѝ най-накрая се изчиства от инфекцията. Впоследствие си прави множество тестове и всеки един от тях е отрицателен.

Изследвания като това предоставят повече информация за начините, по които инфекцията от COVID-19 протича при хора с отслабена имунна система.

Шансът тялото на имунокомпрометираните хора да откликне силно на COVID-19 (дори и с две дози от ваксините срещу коронавирус) е по-малък, а това ги прави по-уязвими на инфекция.

През август американските регулаторни агенции одобриха поставянето на трета доза на имунокомпрометираните хора. По този начин те се надяват, че това ще подсили имунния им отговор.

Източник: Business Insider