Това е може би най-странната черна дупка, откривана някога

16 юли 2019 г., 18:01
1622

Въпреки голямата си маса (около 250 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето), черната дупка не може да привлече достатъчно материя. Затова материята остава в акреционен диск около черната дупка, а самата тя "гладува". Източник: Shutterstock

Международен екип от учени откри свръхмасивна черна дупка, която не отговаря на нито една от теориите на момента. На практика тя не би трябвало да съществува, пише CNET.

Въпросният космически обект се намира на 130 млн. светлинни години от нас в центъра на галактиката NGC 3147. Изследователите от Италия, Испания и САЩ са се натъкнали на него с помощта на телескопа „Хъбъл“.

Около черната дупка откриваме акреционен диск - струпване на газ и отломки, които се въртят много бързо около ръба на черната дупка. Според сегашните разбирания на астрономите обаче, такъв акреционен диск обикновено се образува около звезди и пулсари, но не и около черни дупки с такива размери и маса.

"Около обекти, които са 1000 и дори 100 000 пъти по-ярки, откриваме същия тип диск. Предвижданията на сегашните модели за газовите динамики в много бледи, активни глактики, видимо се провалиха", коментира Стефано Бианчи, ръководител на екипа.

Оказва се, че около въпросната черна дупка има акреционен диск, който обикаля около нея с със скорост 10% от скоростта на светлината. Това е около 30 000 км/ч, което е доста бавно за космическите мащаби.

Ключови думи:
Коментари