След три годишно търсене на невидима тъмна материя в една миля дълбока дупка в Южна Дакота, учените обявиха, че не са открили нищо.

Анонсът бе направен по време на международната конференция посветена на проблемите на тъмната материя, която се проведе през Юли във Великобритания. Големият Подземен Ксенонов (Large Underground Xenon, или просто LUX) експеримент за намиране на тъмна материя претърси златната Мина Хоумстейк в Южна Дакота за тъмна материя и неутрина, както и за слабо реагиращи масивни частици, известни като “WIMP”-ове. Учените знаят, че тъмната материя съществува; нейните ефекти върху гравитацията могат да се забележат при въртенето на галактиките и изкривяването на светлината при нейното пътуване през космоса. Те само още не са я наблюдавали директно.

Ето един кратък коментар, който може да остане в главите ви за известно време: “Ако идеята за WIMP частиците е вярна, то тогава милиарди от тези частици минават транзит през ръката ви всяка секунда, както и през Земята и всичко на нея.”

Рик Гайцкъл, говорител на експеримента, уверява, че търсенето продължава. “LUX се състезаваше през последните три години за да получи първото директно доказателство за сигнал на тъмна материя. Сега ще трябва да изчакаме и да видим дали новата надпревара (този път в Големия Адронен Колайдър) ще покаже доказателства за частици на тъмната материя, или ще трябва да изчакаме доказателството при появата на следващото поколение големи директни детектори.”

Възможността да се изучи тъмната материя директно ще отговори на редица фундаментални въпроси за природата на нашата вселена. 

Източник: Popular Science