Сатурн е по-лек от водата и още 5 любопитни факта от близо и далеч

24 август 2019 г., 14:00
2484

Варовикът е съставен от трилиони микроскопични фосили на планктон

Едноклетъчни водорасли наречени коколитофори са живели в земните океани 200 милиона години. За разлика от останалите морски растения, те се обгръщали с калцитни обвивки, наречени коколити. Преди около 100 милиона години, условията са довели до натрупването на коколитофори в дебел слой на морското дъно, образувайки бял килом. С натрупването на още седименти отгоре, налягането е компресирало коколитите в скала, създавайки варовикови депозити като белите скали на Доувър. Коколитофорите са само един от праисторическите видове, които са били обезсмъртени във фосили.

Кихаме със 160 км/ч

Независимо дали е предизвикано от алергия или настинка, кихането е естествена реакция на организма, при която белите дробове спонтанно изхвърлят навън силна струя въздух. По-интересното обаче е, че скоростта, с която става това, може да надхвърли 160 км/ч! Ето защо винаги е по-добре да не потискате кихането. В противен случай може неволно да предизвикате наранявания на един от многото мускули и органи, участващи в процеса.

Сатурн е по-лек от водата

Въпреки че е втората по размери планета в нашата Слънчева система, Сатурн е изключително лек газов гигант. Плътността му е едва 0,687 г/куб. см, докато тази на водата е 0,998 г/куб. см. На практика това означава, че ако някак успеете да поставите планетата в съд с вода, тя ще плува на повърхността. Проблемът е, че екваторът на Сатурн има радиус от 60 268 км, което означава, че ще ви трябва доста голям съд.

Може да заварите метал без инструмент

Заварката на два метала обикновено става с поялник, но в открития Космос такъв не е необходим. Във вакуума на необятното пространство два метала без никакво покритие автоматично се сливат в едно парче. На Земята това е невъзможно, тъй като атмосферата винаги покрива метала с тънък окислителен слой. Уникалният процес се нарича "студена заварка" и на него често се приписват повредите в първите сателити, изпратени в околоземна орбита.

Първият автомат с монети датира от I век пр.Хр.

Днес автоматите, от които можем да си купим напитки, кафе или вестници, пускайки монета в тях, са част от всекидневието. Те обаче не са толкова съвременен уред, колкото мнозина си мислят. Първият подобен апарат бил изобретен още през I век пр.Хр. от древногръцкия математик и инженер Херон. Използвайки механизъм с контратежест и метална монета, от него обитателите на град Александрия можели да си купят... светена вода.

След 2.3 милиарда години на Земята ще е твърде горещо за живот

През следващите стотици години, Слънцето ще става все по-ярко и горещо. След около 2 милиарда години, температурата ще е толкова висока, че ще изпари океаните и ще направи живота на Земята невъзможен. Планетата ни ще се превърне в пустиня като Марс. Разширявайки се в червен гигант, Слънцето евентуално ще погълне Земята.

Ключови думи:
Коментари