Със сигурност Венера не е идеалната туристическа дестинация, но сега към нейната убийствена среда трябва да добавим още нещо, пише Gizmodo.

Не само повърхността ѝ е толкова гореща, че ще стопи олово, а киселинните дъждове направо могат да пробият дупка в скафандъра или кораба ви. Чудовищните електрически бури пък са довели до изчерпването и на последната капчица вода от атмосферата на планетата.

Именно въпросните електрически полета са поредната опасност, с която кандидат-космонавтите трябва да се справят.

"Електрическото поле на Венера е като дебнещо в небето чудовище", красноречиво казва Глин Колинсън от Европейската космическа агенция.

Полето е поне пет пъти по-голямо от това на Земята, Марс или сатурновия спътник Титан. То е толкова силно, че създава собствен "вятър", който наподобява повече на слънчевия вятър, а не на завихрения въздух, познат ни на Земята. Това откритие може да помогне да се обясни защо Венера съдържа незначителна част от водата на Земята, въпреки че е образувана от подобни базови материали. Когато слънчевата светлина удря молекулите на водната пара в атмосферата, разтърсването на енергия ги кара да се разпаднат на йони на водорода и кислорода. На Венера, електрическият вятър е достатъчно силен, за да завихри тези кислородни йони с огромна скорост.

Мощното електрическо поле на Венера има последици и за обитаемостта на планети извън нашата Слънчева система. Все още не разполагаме с необходимите инструменти за изучаване на атмосферите на екзопланети в детайли и поради това астрономите са склонни да наричат всяко малко, скалисто и се намиращо се на удобно разстояние от своята звезда небесно тяло "подобна на Земята планета"