Учени откриха нова планета джудже, която се носи по периферията на Слънчева система - на около 13.6 милиарда километра от Слънцето.

Обектът, обозначен като 2014 UZ224, прави една пълна обиколка около нашата звезда за 1100 години и скоро ще се присъедини към компанията на петте планети в Слънчевата система, приети за джуджета: Церера, Ерис, Хаумея, Макемаке и, най-известната от всички, Плутон.

Въпреки че до момента само 5 планети джуджета са били официално признати като намиращи се в Слънчевата Система, хипотезата, че има още поне 100 в Пояса на Куйпер, е много популярна. Поясът е регион отвъд орбитата на Нептун, за който се смята, че е пълен с комети, астероиди и малки планетарни тела.

“Когато наблюдаваме даден обект, той се намира на определено място на небето. Само след 2 седмици вече е на друго, след 4 месеца - на трето и т.н. Затова проблемът да свържем отделните наблюдения е наистина сериозен и представлява голямо предизвикателство,” казва физикът Дейвид Гердес от Мичиганския университет.

Източник: Science Alert