Независимо от факта, че НАСА направи публични над 10 хиляди снимки от първата лунна мисия, много хора все още поставят под въпрос нейната достоверност. Един от най-упоритите в това отношение е Барт Сибрел, автор на 4 документални филма по темата, който твърди, че всичко, свързано с кацането на Луната, е измама, организирана от ЦРУ.

Бъз Олдрин не е първият астронавт, подложен на тормоз от Сибрел, който отдавна преследва всички участници в програмата „Аполо“ и настоява да се закълнат с ръка върху Библията пред камерата му, че наистина са били на Луната. Но една от срещите му с Олдрин през 2002 г. свършва зле.

През септември 2002 г., придружен от дъщеря си, Олдрин пристига пред хотел в Бевърли Хилс, където има уговорена среща с японски телевизионен екип, когато Барт Сибрел го пресреща пред входа на хотела с обичайния си репертоар.

Какво точно се случва тогава, можете да видите в краткото видео. Макар да изглежда в лошо настроение, Олдрин запазва самообладание и просто се стреми да заобиколи Сибрел, който му се изпречва с Библията в ръка и иска астронавтът да се закълне, че е бил на Луната. Но когато започва да нарича 72-годишния тогава бивш астронавт „лъжец и страхливец“, Олдлин му отговаря класически и политнекоректно – с юмрук в лицето. Може да се спори дали в този случай насилието е оправдано, но безспорно е разбираемо.

След инцидента Сибрел подава оплакване, но обвиненията срещу Олдрин падат, след като свидетелите на инцидента разказват, че Сибрел е провокирал Олдрин, бутайки го с Библията си.

Вижте целия текст на Площад Славейков