Изстрелват "Джемини 4" - вторият пилотиран полет по програма "Джемини". Основната задача по време на полета е извършването на първата космическа разходка в открития космос на човек от американски космически кораб.

Като реакция на успешното излизане в открития космос на Алексей Леонов е решено, че подобна маневра ще бъде опитана и от САЩ. Уайт успешно осъществява първото излизане в открития космос на американски астронавт. По време на 20-минутния си престой извън херметичната кабина на кораба той осъществява редица маневри в открития космос с помощта на специално разработен газов пистолет. Това е първият американски няколкодневен пилотиран полет.

Стартът е за първи път излъчен по телевизията за 12 европейски държави на живо. Първата задача на астронавтите в орбита е да се приближат по-близо до втората степен на ракетата-носител. Вместо планираните 8 метра, те успяват да се доближат до 90 м, а по време на проведените маневри остават 50% по-малко гориво и контролния център прекратява по-нататъшните опити. Астронавтите се приготвят за осъществяване на основната цел на полета – първата американска космическа разходка.

След декомпресия на кабината астронавтът Едуард Уайт в 19:45 UTC напуска кабината на кораба. Той се движи с помощта на въже, дълго 7,5 m. По план продължителността трябва да е 14 минути, но е продължила около 20.

След 62 обиколки на Земята, астронавтите се подготвят за приземяване. На 7 юни 1965 г. в 17:12 UTC корабът се приводнява на около 936 km югозападно от Бермудските острови и на 64 км от кораба USS Wasp.

Резултати от мисията:

-Първи старт на космическа мисия, предавана пряко по телевизията;
- Осъществено е първото излизане на американец в открития космос;
- Нова рекорд за продължителност на полета;
- Неуспех при отработването на маневри за задържане в постоянно положение на кораба спрямо втората степен на ракетата-носител Титан II;
- Поради грешно програмиран софтуер, приземяването не е осъществено автоматично;
- За първи път полетът е контролиран от новия космически център в Хюстън.

Какво още се е случило на днешната дата?

Събития


•    350 г. — Римският узурпатор Непоциан, от Константиновата династия, се провъзгласява за римски император и влиза в Рим начело на тълпа гладиатори.
•    1098 г. — Първи кръстоносен поход: Кръстоносците превземат Антиохия след 8-месечна обсада.
•    1862 г. — Избухват сражения между сърби и турци в Белград; Първа българска легия на Георги Сава Раковски се намесва в конфликта.
•    1889 г. — В Канада е завършена железопътната връзка между Източния и Западния бряг.
•    1918 г. — Третяковската галерия e обявена за държавна с декрет на Ленин.
•    1927 г. — Дейци на ВМРО взривяват жп линията Скопие - Велес.
•    1933 г. — Параходът на СССР Челюскин, под названието "Лена", извършва първото си плаване.
•    1934 г. — Изобретателят на инсулина — канадецът Фредерик Бантинг, е удостовен с благородническа титла.
•    1943 г. — Втората световна война: Цар Борис III се среща с Адолф Хитлер в Бергхоф (Берлин) — обсъдено е положението в Гърция и е оказан натиск върху Царство България да завземе цяла Егейска Македония със Солун и Моравската долина.
•    1950 г. — За първи път е осъществено изкачване на осемхилядник - връх Анапурна - от френски алпинисти.
•    1959 г. — Сингапур става независима от Великобритания държава.
•    1989 г. — Китайското правителство изпраща военни части, за да потуши протестите на площад Тянанмън.
•    2006 г. — Черна гора официално обявява независимост, с което слага край на конфедерацията Сърбия и Черна гора.