Според различни психолози това не само че се случва, но дори е предпочитан вариант от някои мъже.

Да живееш с жена, която не обичаш, е много по-удобно, спокойно и лесно, отколкото да споделяш живота си с тази, към която гориш с всички цветове на дъгата и обичаш от цялото си сърце.

Всички капризи на жена, която не обичаш, не те вълнуват особено.

Ако тя иска сок от череши през нощта, няма да се метнете на колата и да обикаляте денонощните магазини за сок от череши, а ще се обърнете на другата страна и ще заспите.

Не се чувствате виновни, когато вместо да изслушате разказа ѝ за случилото се на работа, си пуснете новините по телевизията зад гърба ѝ.

Когато не горите с пламъка на страстната и всеотдайна любов за една жена, не се страхувате, че ще я загубите. Не я ревнувате постоянно, не мислите дали сте достатъчно добър за нея, не се тревожите, че любовта може да свърши. Това ви прави по-силни и спокойни, защото щастието ви не зависи от вашето съвместно бъдеще.

Не изпитвате разочарование.

Когато не очаквате, няма как да изпитате разочарование. Нейните грешки и слабости не могат да ви засегнат и да ви се отразят по никакъв начин. Ако се проваля в службата, ако не взима изпитите си по кормуване например, няма да страдате заради нея.

Все пак се чувствате добре заедно. Връзката ви е по-скоро приятелство, отколкото любов. Отношенията ви в леглото са предизвестени – спокойни, обикновени, без изненади и страст.

Можете да живеете така в продължение на години.

Но един ден сърцето може да си поиска своето. Един ден може да се влюбите до уши и да придобиете сили да преобърнете живота си с главата надолу. Тогава може да си зададете въпроса дали не сте пропилели всичкото това време в името на спокойствието и улегналия начин на живот – без тръпка, но и без любов.

Това ли искате наистина? Това ли е представата ви за щастие?

Любовта изисква усилие. Любовта не може никога да бъде улегнала и скучна. Просто така. Между другото. Когато се загуби тръпката, трябва да остане привързаността, обичта, но любов трябва да има. Когато се превърне в навик и рутина, нещо безвъзвратно по пътя на промяната е загубено.

Задайте си въпроса дали искате спокойствие, или искате да живеете живота с всичките му нюанси.