В хода на еволюцията жените стават все по-красиви, докато мъжете продължават да приличат на прародителите си от времето на пещерната епоха. Това показва изследване на Маркус Жокела, изследовател от Университета в Хелзинки, цитирано от The Times. Освен това неговото проучване е стигнало до извода, че красивите жени раждат по-често момичета, отколкото момчета, което пък води до увеличаване на броя на красивите жени на планетата.

Това е еволюционна стратегия, програмирана в човешкото ДНК, смятат учените от екипа на Жокела. След като изследвали1244 жени и 997 мъже, те стигнали до извода, че физическата привлекателност е наследствена черта. Това, че мъжете не стават по-красиви с течение на вековете учените обясняват с факта, че красотата на мъжа не е определящ фактор при избора на партньор от жените.

Нежният пол е привлечен най-вече от способността на мъжете да осигуряват закрила. Затова, все по-честое физическата красота е компенсирана от материалното богатство, показват данните от анкетата.

„Исторически погледнато това обяснява защо богатите мъже в миналото са имали много жени и деца“, обяснява Жокела.