Там, където има щастие, има и завист.

Добрите хора не вярват, че съществуват лоши, докато не се срещнат с тях. А дори и тогава имат склонността да търсят обяснение за постъпките им. Макар и разочаровани и в недоумение, на добрите хора им се иска да вярват, че и другите са добри. Да, но обикновено случаят не е такъв.

Ако сте от добрите, на които им се случват повече хубави работи, сравнително успешни сте, щастливи сте с това, което имате, то най-вероятно привличате завистливите погледи и недобронамерените коментари на околните.

Завистта има нужда от почва, на която да се развива. Никой не би завиждал на нещастните, на неуспелите в живота и на самотните души. Затова пък щастливите са истински магнит за завистниците.

Завистта понякога е добре прикрита зад чаровна усмивка или щедър комплимент.

Завистта обича да заблуждава и да печели приятели.

Струва ви се, че потупването по рамото и гръмкото „Браво, радвам се за теб!“ са израз на доброжелателство, а всъщност човекът отвътре се изяжда от завист.

Когато осъзнаете нещо подобно, със сигурност чувството е доста неприятно – човек изпитва освен разочарование и нещо блудкаво като омерзение – сякаш душата ви е била ограбена.

А това е така, защото преди това сте се доверили на този човек. Споделили сте с него от щастието си, доверили сте му от тайните си, похвалили сте се с постиженията си.

Завистниците трудно могат да се преборят със себе си. Завистта заедно с ревността са едни от най-опустошителните чувства – те разяждат не само отношенията с другите, но преди всичко самия им носител.

Завистта е присъща на лошия човек. Затова си отваряйте очите за тези предупредителни знаци, за да знаете с кого си имате работа и навреме да се освободите от такъв човек:

* лошите хора не се интересуват от чуждите проблеми, а само се преструват;

* лошите хора се радват на чуждото нещастие и това е техният извор на щастие;

*лошите хора проявяват прекалено голям интерес към личния ви живот и никога с безкористни цели;

* лошите хора са подмолни и прикрити;

* лошите хора никога не си признават грешките;

* лошите хора обичат да преиначават фактите и да си създават своя илюзия за истина;

* лошите хора манипулират другите с фалшив чар и лицемерие.