Повечето жени имат асиметрични гърди. След раждането, когато започне активно да се образува кърма, тази разлика се увеличава, обяснява консултант на Parents.
Според проучване, проведено сред американски майки, всяка трета вижда, че гърдите ѝ след раждане са станали асиметрични и различни по големина.  

Всичко е заради млякото
Колкото повече мляко изсмуква бебето от едната или от другата гърда, толкова повече се произвежда. Следователно неравномерният размер на гърдите може да се дължи на факта, че бебето по-често суче от една от тях.
Може просто да ви е по-удобно да кърмите от дясно или от ляво или това да е предпочитанието на вашето бебе.

Защо бебето предпочита едната гърда
Ако вие слагате бебето предимно от едната страна, тогава проблемите са по-малко - просто го наблюдавайте.
Ако обаче то се нуждае само от лявата или само от дясната гърда, тогава трябва да разберете защо прави това.
Може да има няколко причини.

По-бързо отделяне на млякото. Една гърда може да има повече работещи млечни канали и алвеоли, така че тя да произвежда повече мляко.
Една гърда може да има по-бърз поток на млякото или по-силен рефлекс на изтласкване. А за бебето просто е по-лесно да суче.

Формата на зърната. Възможно е да имате леки разлики във формата и размера на зърната, което улеснява бебето да засуче от едната страна. Това също може да повлияе на предпочитанията на гърдите и поведението при хранене.

Болка. Новородено може да има травма, която да го затруднява да вземе гърдата от едната страна.

Как да поправите „неравенството“
След като отбиете бебето, разликата в големината на гърдите постепенно се изравнява.  Но ако не искате да чакате толкова дълго (това може да отнеме година или две), опитайте тези методи.

Първо. Започнете да храните бебето от  "по-малката" гърда -  обикновено в началото то яде по-лакомо и вероятно то по-старателно ще я изпразни, което ще помогне за образуване на по-голямо  количеството за следващото хранене. .

В движение. Можете също така да насърчите  да суче по-дълго от „по-малката“ гърда като го храните дакото леко се люлеете или обикаляте бавно из стаята. 

Опитайте "сънливо" хранене. Опитайте се да накърмите бебето, като го сложите от „необичаната“ от него страна, когато то е сънливо и просто инстинктивно суче.

Проверете гърдите си

Ако детето ви категорично отказва една гърда, консултирайте се с лекар, за да изключите възможни патологии.

Новите родители