Винаги сте мислили, че раждането и идването на бебето в живота, ще засили чувствата ви един към друг. Въпреки това, след появата на малкия пискун над връзката ви надвисват мрачни облаци и сериознозастрашават отношенията. Какъв е проблемът? Ето отговора на АГ-специалиста Нина Улянова. 

На първо място, след появата на първородното в семейството отношенията на съпрузите не винаги остават същите. Особено през първата година от живота на бебето - най-трудното и наситено със събития време.

Към обичайните човешки проблеми (на първо място, разбира се, говорим за умора и притеснения за новороденото) може да се добави страх от възобновяване на интимните отношения или болка по време на секс. Някои младите майки се оплакват, че съпругът им не ги привлича вече. 

За да разберете по-лесно какво се случва във вашето семейство, се опитайте да анализирате няколко ситуации, в които партньорите най-често попадат, след като бебето се роди.

Колко скоро след раждането може да се върнете към интимния си живот? 

За щастие няма график, въпреки че лекарите обикновено съветват да направите пауза от един месец. Едва ли ще веднага имате желание да се впуснете в любовни приключения: първо, шокът от раждането все още не е отминал, и второ, за пълното щастие вие вече имате нов обект - бебето. 

Бъдете бдителни: ако мъжът ви прави недвусмислени предложения, отделете време, за да му обясните, че все още не сте готова. Въпреки че сте уморена и заета, се опитайте, да се отнасяте към него с цялата нежност и любов както е било преди.

Не забравяйте, че вашето поведение може да успокои или, обратно, да разстрои партньора ви. И ако успеете да обърнете макар и малко внимание на съпруга си, той ще разбере, че все още го обичате. Ако страните и сте непрекъснато нервна, му давате лош сигнал: „Имам всичко, за да бъда щастлива... без теб“

По време на полов акт започнах да изпитвам съвсем различни усещания ... И никакво удоволствие. Какво да правя?

Уви, това е неизбежно: по време на бременността и раждането, когато бебето преминава през родовия канал, стените на вагината се разтягат. Ето защо след това, по време на полов акт някои жени сякаш не усещат партньора си и нямат желание да секс.

В тази ситуация упражненията да възстановяване на мускулния тонус на перинеума могат да помогнат. Има специални упражнения, които трябва да се правят няколко пъти на ден.

Първо, трябва да се научите с мускулно усилие да спирате струята урина по време на ходене до тоалетната. И второ, няколко пъти на ден да напрягате и отпускате мускулите на вагината.

За щастие с времето те отново стават еластични.

Правя любов само заради него ... и това е странно. 

Ставате всяка вечер (по няколко пъти), за да нахраните бебето си, чувствате се уморени и раздразнени ... Не е чудно, че сексуалното влечение е изчезнало. Ако липсата на желание е временна, опитайте се да обсъдите ситуацията със съпруга си и не се тревожете твърде много за случващото се. Ако ситуацията не се промени в рамките на няколко месеца след раждането, трябва да потърсите съвет от психотерапевт или сексолог.

Не разчитайте, че след бременността и раждането тялото ви ще остане същото. Ако обаче искате да се научите да живеете в хармония с него, ще намерите възможност.Снимка: Guliver / Getty

Родих с епизиотомия. Заради болката, дори не мога да си помисля да правя секс!

Ако почувствате лек дискомфорт, не се притеснявайте: тъканите на влагалището са повредени и отнема време, за да заздравеят. Ако обаче разрезът причинява болка 3-4 седмици след интервенцията, е по-добре е да се консултирате със специалист.

Откакто имаме деца, нямам сили за нищо вечер. За разлика от съпруга си, аз съм по-склонна да правя секс сутрин. Как можем да постигнем споразумение?

Сега ритъмът на живот и за двамата е различен: дом, работа, семейство, деца... Не е изненадващо, че в един момент между вас може да възникне някакво неразбирателство. 

Какво да правите?

Говорете, говорете и говорете отново. Научете се да се разбирате те и да търсете компромиси.

Планирайте и те се плашете от факта, че животът ви е „начертан“ няколко дни предварително. Правенето на любов „по график“, противно на общоприетото схващане, не убива спонтанността и желанието, а точно обратното.

Опитайте и се убедете сами. Като сте планирали секс за неделя вечерта, се погрижете предварително: сложете децата да спят рано, облечете се различно ... Сами си организирайте празник, дори да не стигнете до секса.

Съгласете се, има нещо примамливо в това?

Мона Василева / Новите родители