Лекарите настоятелно съветват младите майки да не отлагат излишно и да започнат полов живот скоро след раждането. Именно тези упражнения най-ефективно ще ги предпазят от инконтиненция (спонтанно изпускане на урина при смях, кихане или физическо натоварване).

Вместо упражнения на Кегел, лекарите препоръчат оргазми

Те ефективно помагат за възстановяване на мускулите на тазовото дъно на младата майка. 
Изследванията показват, че сексът е по-ефективен за укрепване на мускулите на тазовото дъно, отколкото специфичните физически упражнения (популярните упражнения на Кегел), които традиционно се препоръчват.
До този извод стигнали учени от Индия, които интервюирали група млади майки.

По време на проучването част от жените, по искане на изследователите, правили секс или мастурбирали в допълнение към традиционните упражнения на Кегел. А другата част правила само упражнения, които включват многократно напрежение и отпускане на мускулите около пикочния мехур, задните части и вагината.
Резултатите показват, че първата група развила по-силни мускули и

със секс жените укрепели по-бързо тазовото си дъно

Още по-важното е, че сексуалният живот на тези жени се подобрил и това се оказало от полза както за майките, така и за младите татковци. Известно е, че след раждането жените дълго време се въздържат от секс и това може да доведе до изневери, както показва практиката, тъй като нуждата от интимен живот при мъжете не намалява.

Новите родители