Някои от нас се чувстват като пълен провал от време на време. Други се чувстват така всеки ден от живота си.

 • Аз съм един абсолютен провал.
 • Не мога да направя нищо.
 • Нямам приятели. Нямам работа. Нямам умения. Аз съм пълен провал.
 • Моето семейство ме мрази. Мога ли да бъда по-голям провал от това?
 • Просто няма измъкване от провалите в живота ми. По-добре да умра.

Защо хората се чувстват като неуспели, дори когато останалите виждат потенциал в тях? И защо повечето от нас не могат да се смеят на неуспехите си?

Всеки се проваля (по-често, отколкото осъзнаваме), но какво причинява чувството на хроничен неуспех?

Чувството за провал може да бъде толкова непреодолимо, че мнозина не могат да си представят изход. Те вярват, че е нужно магически да се превърнат в някой друг, преди изобщо да бъдат способни да изпитат положителни чувства.

В крайна сметка неуспехът може да стане неразделна част от вашата същност. А да се чувствате по-успешни би означавало да се превърнете в някой, който вие не сте. Още по-лошо, чувството на провал вчера и днес води до прогнозиране на провал в бъдеще.

 • Какъв е смисълът? Винаги обърквам нещата.
 • Бих търсил работа, ако нямаше да ме уволнят още през първите две седмици.
 • Бих отишъл на партито, но никой не ме иска там, така или иначе.
 • Чувствам се като провал и винаги ще го правя. Защо да се мъча да постигам каквото и да било?

Облак от неуспех оцветява вашия свят като чифт тъмни очила, които не можете да премахнете. Често хората не осъзнават, че възприемат света чрез лична парадигма, която прави чувството на неуспех неизбежно - самоограничаваща система от вярвания, която гарантира чувство за непрестанна безпомощност и апатия.

Един продуктивен път напред изисква разбиране на следното:

Има разлика между това да се усещаш като неуспешен и наистина да се провалиш в нещо.
Ето две твърдения:

 • Чувствам се като провал, защото не изпълних списъка си със задачи.
 • Не успях да завърша списъка си със задачи.

Чувството, че сте неупешни идва от вашата интерпретация на това кои сте вие. От друга страна, провалът е просто провал. Той е просто ясен факт, че не сте направили нещо, което сте искали да направите. Това не е задължително изявление за вашата същност. Става дума за: "да бъдеш" и "да правиш".

Неуспехът е често срещан: не сме свършили дадена задача, не сме разбрали посоките, не си спомняме къде сме сложили ключовете на колата, приготвили сме яйцата зле ... Неуспехът е нормална и неизбежна част от ежедневието. Никой не е имунизиран.

Някои хора са имунизирани срещу чувството на хроничен провал. Как?

Чувството, че сме провал, при появата на реален провал, настъпва, когато също вярваме в нещо негативно за себе си. С други думи, чувствате се неуспешни, когато вярвате, че сте неуспешни. Това е.

Но това не е неизбежно. Не всеки приема провала така лично. Възможно е да се чувствате успешни, дори когато действителното ви постижение не гарантира такова грандиозно чувство. Можете ли да се сетите за такъв човек? Усещането за успех не е непременно свързано с действителния успех.

От друга страна, има хора, които се справят доста добре в живота, но не си дават сметка. Те се чувстват като неуспешни дори когато превъзхождат всички останали. Като се има предвид това, можем спокойно да кажем, че самоограничаващите се вярвания са основната причина за хроничното чувство на неуспех. Ето защо то е толкова трудно за преодоляване. Промяната на ограничаващите ни убеждения не е като да смените дрехите си, въпреки че някои ентусиасти по личностно развитие твърдят друго.

Личните убеждения са сред най-трайните явления, свързани с човешката ни природа. Няма магическа пръчка, която да отхвърли отрицателните ви мисли. Няма никаква изтънчена техника за самопомощ, която "работи всеки път". Няма гуру, който да може да промени вашите вярвания, чрез насоки в самоусъвършенстването.

Когато някой ви каже да се отърсите от това - че се чувствате като провал, единствено защото го вярвате - можете да отвърнете учтиво:

 • Вярвам в това, ето защо е толкова трудно да се отърся от него.
 • Можете да продължите с: как конкретно да променя убеждение, което имам от детството?

Всеки честен изследовател или практикуващ ще ви каже: промяната във вярванията е възможна и заслужава да бъде преследвана, но няма стандартен метод за получаване на резултати.

Малко хумор: можете ли да си представите промоцията? Елате насам! Променете вярванията си на мига! Просто използвайте бутона на мишката, за да премахнете ограниченото си убеждение и цъкнете на това, което желаете да поръчате. След това влезте в камерата на убежденията. Воала! Старото ви убеждение изчезна; новото е инсталирано! Само за 99.95 лв. Точно така! И ние можем да променим цялата ви Аз-концепция с нашия платинен пакет...

Сега, обратно към реалността.

Проучванията демонстрират стотици пъти, че повечето хора са склонни да застават твърдо зад съществуващите си вярвания, дори когато фактите не са съгласни. Както Елизабет Колбърт толкова красноречиво доказва в новия си труд, фактите не променят умовете.

Този уникален човешки феномен се отнася и за самоограничаващите вярвания, за съжаление. Това може да е обрат в теорията за самоактуализацията, която предполага, че хората се стремят да поддържат почтеността си, като защитават своята положителна Аз-концепция, когато тя бива оспорвана.

И все пак, ако вашата Аз-концепция включва огромно чувство за провал и безполезност, тогава вие също ще защитавате това, когато е оспорвано, нали? В този случай, ако твърдите, че подобен човек не е неуспешен, а е способен на успех, той ще спори с доказателства, че наистина е просто провал. Звучи ли ви познато?

Никой няма окончателно решение на този въпрос. Вярванията са мощни и силно резистентни на промяната, въпреки че са само идеи в нашата глава. И все пак, работата по промяната на ограничаващите убеждения си заслужава. Това е най-добрата ви опция. Подреждането на очакванията и възприемането на обоснован подход са най-ефективните начини да продължите.

Ето и 10 факта за трансформирането на самоограничаващите вярвания:

1. Няма определен начин да се промени негативно убеждение, който да работи последователно. Не се хващайте на подобни обещания, когато се натъкнете на тях. (Бъдете отворени за други варианти).

2. Промяната на вярванията е процес, а не единична намеса. По ирония на съдбата, промяната често се случва за момент - великото "Аха!". Обаче приближаването до този момент не е точно предвидимо. Ангажирането с вътрешна работа често води до този момент, но никой (дори и вие) не може да предвиди кога ще се случи смяната в перспективата.

3. Процесът започва с повишено самосъзнание – разпознаването на вашите ограничаващи вярвания като субективни и отделни на външните факти, свързани с действителните ви неуспехи (това, което сте направили или не сте направили).

4. Процесът не може да продължи успешно, докато не приемете ограничаващи вярвания като свои собствени в настоящето, дори когато сте се научили да виждате себе си в отрицателна светлина, заради действията или бездействията на другите в миналото. Ограничаващите мисли може да са ви били връчени, когато не сте били в състояние да ги отхвърлите, но те са ваши сега.

5. Трябва да разберете самоизпълняващата се природа на вашите ограничаващи вярвания - как те водят директно до чувството, че сте неуспели и как не се чувствате по този начин без тях, независимо от действителните ви неуспехи.

6. Трябва да прозрете самоизпълняващия се цикъл на отрицателни вярвания като самосаботаж.

7. Трябва да разпознавате самосаботажа и произтичащите от него чувства като позната тревога в живота си и да разберете почти неустоимото привличане на познатото. Познатото е емоционалният еквивалент на безопасността. Когато злочестината е позната, тя е безопасна. Когато успехът и задоволството са чужди, те изглеждат опасни.

8. Трябва да бъдете търпеливи и честни за всичко по-горе, когато търсите проявления на самосаботажа в живота си и да го признавате всеки път, когато го преживявате.

9. Веднъж, когато признаете цикъла на самосаботажа, вие (обикновено) сте готови да се освободите от самоограничаващите си убеждения за провала и да ги замените с по-убедителни такива.

10. На този етап различните интервенции за промяна във вярванията могат да работят за вас с течение на времето.

Framar.bg