Изследване твърди, че най-добрият начин за едно дете да порасне в една страна не е задължително най-добрия начин за дете в друга, защото ролята на културните норми е ключова.

Въпреки всичко има някои универсални правила.

“Родителската топлина, любов и приемане са позитивни навсякъде по-света”, посочва Дженифър Лансфорд, учен от екипа, провел изследването и психолог на развитието от унивеситета Дюк в Северна Каролина.

Но дори и любовта може да бъде показана много различно на деца от различни култури. Някои родители показват любовта си с големи мечешки прегръдки или с думите “обичам те,” докато други използват индиректни начини, като например да приготвят любимата храна на детето.

Родителите за първи път често се бомбардират със стотици мнения за това как да се отгледа дете, от повиването и и приспиването на бебето до начини как да се справят със вироглавите тийнейджъри. Няколко наскоро публикувани книги поставят под съмнение някои често срещани методики.

Например “Да отгледаш бебето” (Пенгуин, 2014) твърди, че т.н. Фреснки стил на родителстване води до любезни деца, които ще изядат всичко. В мемоарите “Бойният химн на майката-тигър” (Пенгуин, 2011) Ейми Чуа полушеговито твърди, че е използвала стриктният, интензивен метод на китайските майки за да избегне опасността нейните деца да се превърнат в “меки и очакващи, че всичко им се полага по право” деца.

Но има ли една култура, която да е напипала най-добрата техника за родутелстване? За да отговорят на този въпрос Лансфорд и колегите й от проекта Родители през Културите са разгледали данни от 13 културни групи от 9 страни: Китай, Колумбия, Италия, Йордания, Кения, Филипините, Швеция, Тайланд и САЩ.

Учените са се фокусирали върху как традиционни практики на родителите като показване на загриженост и любов, крещене, унижаване и други са свързани с поведения като агресия, тревожност и ниска самооценка в децата.

Те откриват, че при децата, които са се чувствали обичани и приети процъфтяват навсякъде по света. Начините на изразяване на любовта от родителите обаче варират значително от страна на страна.

Други фактори от родителстването като например упражняването на твърде много контрол върху едно дете и принуждаване стриктно да спазва правила се свързват със лоши резултати в някои държави, но не в други.